Christian Tybring-Gjedde (FrP). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

At Norge gjenopptar bistanden til Afghanistan, er en støtte til Taliban, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP). Han mener regjeringens avgjørelse er en fallitterklæring.

NTB fortalte onsdag at Norge gjenopptar bistanden til Afghanistan. Dette skal skje gjennom internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Document omtalte saken onsdag.

NTB melder senere onsdag kveld at Fremskrittspartiet mener avgjørelsen er en håndsrekning til Taliban – og at dette vil bygge opp under gruppas legitimitet.

– Selv om bistanden gis gjennom ulike organisasjoner og FN, vil effekten være at Taliban får en enklere jobb med å legitimere maktovertakelsen, sier utenrikspolitisk talsmann i FrP, Christian Tybring-Gjedde.

Han sier at Taliban vil kunne opprettholde sitt diktatur med penger fra Norge.

– Motstanden mot Taliban vil reduseres og terrororganisasjonen legitimeres og afghanske kvinner, og liberale krefter i Afghanistan vil få en enda vanskeligere hverdag.

Bistandsorganisasjonen Care mener derimot at nødhjelp gjennom internasjonale organisasjoner ikke handler om å legitimere parter.

– Care og andre hjelpeorganisasjoner er vant til å jobbe under ulike regimer og vårt oppdrag er å hjelpe mennesker i nød. Våre folk forteller om kvinner som blir voldtatt, jenter som blir giftet bort for at familien skal få en munn mindre å mette og om 6 millioner mennesker på flukt i eget land, uten klær og husly i møte med vinteren som kommer, sier generalsekretær i Care Norge, Kaj-Martin Georgsen til NTB.

Document omtalte tidligere i høst hvordan FN-systemet nå vil pumpe penger inn i det islamiststyrte Afghanistan, og stilte spørsmål ved om dette er særlig fornuftig bruk av penger fra skattebetalere for eksempel i Norge:

Afghanistans humanitære krise blir stadig verre, sier FN, og ber om mer bistand. Men landet har et strengt islamsk styre, og all erfaring viser at det medfører forfall og kaos. Spørsmålet er om det vil hjelpe med penger fra omverdenen, skrev Document.

Den situasjonen Norge skal støtte opp under med nye milliarder, om det så er indirekte gjennom hjelpeorganisasjoner, ble beskrevet slik:

En terrorgruppe som Taliban er flinke til å drive terror og religiøs undertrykkelse med islam som fundament, og de har lang erfaring i å skremme livet av folk i landsbyer og grender.

Men gruppen har ytterst lite av den kompetanse som kreves for å styre et samfunn, med økonomi, næringsliv, utdanningssystem, rettsvesen, helsesektor, telekommunikasjon osv.

Afghanistan har de siste 20 årene vært svært avhengig av finansiering fra utlandet. 75 prosent av landets statsbudsjett besto av midler fra utlandet. Denne hjelpen opphørte da Taliban tok makten. Resultatet er stigende arbeidsledighet og skyhøy fattigdom.

Med en terrorgruppe som Taliban i regjering, innstilles mye av hjelpen, og gruppen selv har ingen oppskrift på å skape levelige forhold i landet. Den er best på å sitere religiøse vers og å henge folk, skrev Document i oktober i år.

 

Les også: 

Taliban og IS mot full konflikt: Afghanistan kan gå fra elendighet til total katastrofe

 

 

 

Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.