Fattigdom og kaos preger Talibans islamistiske Afghanistan, og ifølge FN blir det bare verre og verre. Foto: AP Photo/Bernat Armangue.

Afghanistans humanitære krise blir stadig verre, sier FN, og ber om mer bistand. Men landet har et strengt islamsk styre, og all erfaring viser at det medfører forfall og kaos. Spørsmålet er om det vil hjelpe med penger fra omverden.

NTB-AFP melder om saken, og siterer WFPs landdirektør for Afghanistan, Mary-Ellen McGroarty:

– Det er den første gangen jeg har sett en slik krise eskalere og vokse i slik fart og slik omfang, sa McGroarty.

Allerede før Taliban overtok makten i landet i august, sto rundt 18 millioner afghanere i en «humanitær krise av utrolige proporsjoner», sa McGroarty.

– Vi venter at de tallene øker, særlig når det er snakk om mat og underernæring, la McGroarty til.

Ifølge henne gjør en likviditetskrise i landet at afghanerne både blir mer og mer desperate og samtidig får mindre og mindre penger.

Det hele er blitt vesentlig forverret etter at en ekstremistisk islamistgruppe har overtatt styringen av landet. Det har ført til at det meste av sivilisatorisk infrastruktur forfaller. Også pengesystemet og bankvesenet, derav likviditetskrisen.

Knapt noe sted i verden er islam oppskrift på sosial og økonomisk fremgang. Når det blir MER islam, som i Talibans Afghanistan, blir det nokså naturlig også MER fattigdom og kaos. Det henger sammen, selv om vestlig presse og politikere nødig snakker om det.

Den tyske, tidligere SPD-politikeren Thilo Sarrazin  peker i sin bok «Fiendtlig overtakelse – hvordan islam hindrer fremskrittet og truer samfunnet» på hvordan islam er uforenlig med et moderne samfunn. Document omtalte boken her.

En terrorgruppe som Taliban er flinke til å drive terror og religiøs undertrykkelse med islam som fundament, og de har lang erfaring i å skremme livet av folk i landsbyer og grender.

Men gruppen har ytterst lite av den kompetanse som kreves for å styre et samfunn, med økonomi, næringsliv, utdanningssystem, rettsvesen, helsesektor, telekommunikasjon osv. Nå sitter de med hele ansvaret i fanget.

Landet har i stor grad vært avhengig av hjelp utenfra for å overleve, som beskrevet av Document her:

Med en terrorgruppe som Taliban i regjering, innstilles mye av hjelpen, og gruppen selv har ingen oppskrift på å skape levelige forhold i landet. Den er best på å sitere religiøse vers og å henge folk.

Den islamistiske maktovertakelsen ble for øvrig møtt med påfallende liten motstand av det afghanske folket og de relativt store regjeringsstyrkene, noe som forbløffet observatører verden over. Basert på erfaringene fra sist Taliban hadde makten (1996-2001), visste store deler av befolkningen hva et Taliban-styre ville innebære.

Dette punktet berøres ikke av FN, som nå er fokusert på at det uten betingelser skal gis mer penger til en nasjon og et folk som selv og med åpne har satt seg i en uhyre vanskelig situasjon:

Nå trengs mer internasjonal bistand før den tøffe vinteren, ifølge McGroarty.

Den islamske verden har heller ikke denne gangen stilt seg i første rekke av nasjoner som vil yte hjelp til sine trosfeller. Byrdene ved den aktuelle bistanden vil trolig også nå falle på Vestens skuldre, med sedvanlige «giverland» som Norge i en sentral rolle.

Les også:

Venstresidens dilemma: Vil unngå at islam «får skylden» når folk rømmer fra Afghanistan

 

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Bestill også:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

 

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.