Sårede etter det forrige, store og brutale IS-terrorangrepet i Kabul, Afghanistan. Nå slår gruppen til igjen. Foto: AP Photo/Mohammad Asif Khan.

Ekstremistgruppa IS sto bak søndagens bombeangrep mot en moské i Kabul. Striden mellom islamistgruppene ser ut til å hardne, og kan gjøre Afghanistan til et større inferno enn noensinne.

NTB-AFP opplyser at minst fem mennesker ble drept da en bombe eksploderte ved inngangen til en moske søndag. Mange mennesker var til stede i moskeen, de skulle be for den nylig avdøde moren til Talibans talsmann Zabihullah Mujahid.

Mandag beretter Mujahid at Taliban hadde gjennomført et raid mot en IS-celle i Kabul, og drept alle medlemmene få timer etter moské-angrepet. Denne påstanden er ikke bekreftet av mer pålitelige kilder.

Det er foreløpig Taliban som er den desidert sterkeste av islamistgruppene i Afghanistan, og som har tatt makten i landet. Men den rivaliserende gruppen IS later til å være på offensiven. IS-bevegelsen har lang taktisk erfaring fra den lange krigen i Syria/Irak, og kan være en hard motstander for Taliban-regimet.

Angrepet mot moskeen er det første større angrepet som har rammet Kabul siden USAs styrker forlot landet. Men det var også IS som tok på seg  ansvaret for terrorangrepet ved flyplassen i Kabul, i det USAs styrker var i ferd med å forlate landet.

Hvis landet fremover vil preges av en eskalerende strid mellom to tungt væpnede, ekstremistiske bevegelser, er det liten sjanse for noe som kan minne om en normal og fredelig utvikling av dette krigstrøtte landet. Aggressiv islamisme har aldri ført noe godt med seg, noe sted i verden.

Afghanistan kan komme til å forbli et problemområde med massive humanitære utfordringer og kriser på ubestemt tid, med tilstander som minner om katastrofen i Syria/Irak. Det betyr fryktelige forhold for sivilbefolkningen.

Stilt overfor slike kriser kjenner vestlige land seg vanligvis forpliktet til å donere stadig nye milliarder i bistand og hjelpetiltak. Det til l tross for at slike bidrag erfaringsmessig sjelden skaper særlig bedring. Mye ender i bunnløse sluk av korrupsjon og stammevelde.

Samtidig er det sannsynlig at strømmen av migranter fra landet fortsetter og øke, både til naboland og til vesten.

Les også:

Danske eks-muslimer advarer sterkt mot flere afghanske migranter i Danmark

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Bestill også:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.