Taliban-krigere ved et terroråsted utenfor en skole i Kabul, Afghanistan. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Taliban hevder å ha pågrepet IS-toppen som planla torsdagens bombeangrep mot en moské i Mazar-e-Sharif, der minst tolv mennesker ble drept.

NTB-AFP melder at den ytterliggående islamistgruppa IS påtok seg ansvaret for bomben, som eksploderte da folk forlot den sjiamuslimske Hazrat Ali-moskeen.

Afghanistan styres nå av en annen, islamistisk terrorgruppe, nemlig Taliban. De befinner seg nå brått i den situasjon at de selv forsøker å forsvare et samfunn mot nettopp islamistisk terror. Dette er hva mange vil kalle å møte seg selv i døren.

Det Taliban-kontrollerte afghanske politiet oppgi at minst tolv mennesker ble drept og nærmere 60 skadd i eksplosjonen, mens sykehuskilder har opplyst at minst 20 mennesker ble drept.

Ifølge en talsmann for politiet i Balkh-provinsen ble angrepet planlagt av Abdul Hamid Sangaryar, som ble pågrepet i det som omtales som en spesialoperasjon fredag.

– Det var han som var hjernen bak gårsdagens angrep i moskeen. Han har også spilt en sentral rolle i flere tidligere angrep, sier Asif Waziri.

IS påtok seg torsdag også ansvaret for et bombeangrep i byen Kunduz der fire mennesker ble drept og 18 ble såret.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.