En Taliban-kriger feirer våpenhvilen med folk i Rodat-distriktet i Nangarhar-provinsen i Afghanistan 16 juni. Foto: Parwiz/Reuters/Scanpix

Våpenhvilen mellom Taliban og regjeringen i Afghanistan har flere sider som kan gi fred, men kanskje ikke i den retning den norske utenriksminister ser for seg.

Ine Marie Eriksen Søreide hilste våpenhvilen velkommen:

– Våpenhvilen har for en stund redusert voldsnivået i Afghanistan og gitt det afghanske folk et pusterom fra krigens hverdag. Jeg er glad for den afghanske regjeringens våpenhvileforlengelse og oppfordrer Taliban til å gjøre det samme, sa Søreide i en uttalelse lørdag. Hun benyttet også anledningen til å ønske alle afghanere «til lykke ved id».

Men IS syntes ikke noe om våpenhvilen.

Mens afghanerne lørdag feiret en våpenhvile mellom Taliban og regjeringsstyrkene, ble 26 mennesker drept i et bombeangrep IS står bak.

Bombeangrepet fant sted i Nangarhar-provinsen da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta midt i en gruppe Taliban-krigere og regjeringssoldater som feiret id og våpenhvilen.

IS påtok seg ansvaret for angrepet via sitt talerør Amak, uten å oppgi flere detaljer. IS står på fiendtlig fot med Taliban, og Nangarhar i det østlige Afghanistan er et kjerneområde for IS i Afghanistan. (NTB)

Forbrødring i troen

Krigere fra Taliban og de afghanske sikkerhetsstyrkene ga hverandre klemmer og tok selfier da våpenhvilen trådte i kraft lørdag.

De uventede scenene som utspant seg, dukket raskt opp i sosiale medier og viste opprørere som poserte sammen med soldater og ba sammen i moskeer.

– Selv har jeg møtt seks Taliban-krigere inne i byen Mehtarlam. Talibanerne var svært glade for at de fikk komme til byen og møte sikkerhetsstyrkene samt sine egne familier, sier politisjef Ahmad Abdali i Logar-provinsen øst i landet.

Ber sammen

I provinsen Maidan Wardak sentralt i landet satt politifolk og opprørere i bønn sammen i en moské, opplyser provinsrådmedlem Ahmad Jafari i Jalriz-distriktet.

Tungt væpnede talibanere kjørte gjennom Bati Kot-området i Nangarhar mens de viftet med afghanske flagg og Taliban-flagg. Ved veisperringer bemannet av regjeringssoldater ble de hilst i anledning id. (NTB)

Nå kan man si at det er bra hvis Afghanistan får fred. Men på hvilke betingelser?

Taliban på sin side understreker at våpenhvilen ikke omfatter utenlandske styrker, og at de vil fortsette å angripe amerikanskledede NATO-styrker.

En Taliban-kriger på motorsykkel ønsket våpenhvilen velkommen, men understreket at det ikke blir fred før USA forlater Afghanistan.

Taliban kontrollerer i dag anslagsvis 14,5 prosent av landet, ifølge militærkilder. Videre er det kamper om herredømmet i rundt 30 prosent av landet. (NTB)

Har ikke Norges utenriksminister fått med seg at hun ønsker våpenhvilen velkommen, selv om amerikanske soldater kan bli drept under våpenhvilen? Ville hun fremdeles ønsket «god eid?»

Igjen ser vi at Norges utenriksminister skyver amerikanske interesser til side for å oppnå fred.  En slik fred ville annullere Norges innsats i Afghanistan og sannsynligvis øke migrasjonen til Europa.

En slik fred vil sannsynligvis også gi IS en sjanse til å fremstå som forkjempere for den rene islam. Taliban kan fremstilles som svikere som samarbeider med en regjering som støtter seg på de vantro.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.