Taliban ber verden sette politikk til side og hjelpe det afghanske folk som står overfor en omfattende humanitær krise.

– Flere steder i landet er mennesker nå uten mat, tak over hodet, varme klær og penger, sier Talibans visestatsminister Abdul Ghani Baradar.

– Verden må hjelpe det afghanske folk og leve opp til sine humanitære forpliktelser, uten hensyn til politisk uenighet, sier han.

Snøen har de siste dagene dekket store deler av det sentrale og nordlige Afghanistan, mens de sørlige delene av landet opplever flom.

Afghanistan sto ifølge FN fra før midt oppe i en humanitær krise, og været og naturkreftene har nå ytterligere forverret situasjonen for innbyggerne, sier Baradar.

Han understreker at Taliban gjerne bistår med å distribuere internasjonal nødhjelp til befolkningen.

Verdenssamfunnet har frosset milliarder av dollar i bistand siden Taliban kom til makten i Kabul i august.

Ifølge hjelpeorganisasjoner lever over halvparten av landets 38 millioner innbyggere på sultegrensa. Afghanistans økonomi ligger i ruiner og arbeidsledigheten og inflasjonen er skyhøy.

Ingen land har til nå formelt anerkjent Taliban som landets rettmessige makthavere. Omverdenen sliter derfor med å finne måter å bringe inn nødhjelp og bistand som ikke styrker Talibans stilling.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.