Statsminister Erna Solberg og Ghanas president Nana Akufo-Addo. Land i Afrika mottar betydelige beløp  fra Norge både i form av ren nødhjelp og annen bistand.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Norske politikeres giverglede er helt i verdenstoppen. Få land bruker mer av innbyggernes penger til humanitær hjelp. Norge og ni andre land betaler nå nesten all nødhjelp i verden.

Det er Bistandsaktuelt som kan opplyse om hvor høyt et lite land som Norge ligger på listene når det er snakk om å dele ut penger.

Faktisk er Norge et av en håndfull nasjoner som bærer det aller meste av byrden med humanitær hjelp i verden.

«Norge og ni andre land betaler nesten all nødhjelp i verden.»

Bistandsaktuelt fortsetter:

«Stadig flere mennesker trenger humanitær hjelp. Men kun 10 av FNs 193 medlemsland betaler for nesten all hjelpen. Norge er ett av dem. – Vi trenger flere humanitære givere og mer humanitær finansiering for å tette finansieringsgapet», sier statssekretær Marianne Hagen.

Det innebærer at det er 183 land som ikke gir så mye til slik hjelp. Uansett er det store summer det handler om.

«Ifølge Global Humanitarian Assistance Report 2020 ga landene i verden i fjor til sammen 22,4 milliarder dollar, rundt 210 milliarder kroner, til humanitært arbeid. Tre land, USA, Tyskland og Storbritannia, betalte 58 prosent av dette. 10 giverland, de tre nevnte landene pluss Saudi-Arabia, Sverige, Norge, Japan, De forente arabiske emirater og Danmark, betalte rundt 80 kroner av hver hundrelapp som ble brukt på humanitær hjelp i fjor», skriver Bistandsaktuelt.

Man mener dette bekrefter Norge som en «humanitær stormakt»:

Tidligere påstander fra norske regjeringspolitikere om at Norge er en «humanitær stormakt», kan hente en viss støtte i denne nye rapporten:

Vi er nummer seks på lista over land som gir mest i kroner og øre. Norge er også, sammen med Danmark og Sverige, blant landene som gir absolutt mest som andel av bruttonasjonalinntekt til humanitær hjelp», opplyser Bistandsaktuelt.

Norge med sine ca. 5 millioner innbyggere er altså nr. 6 på listen over land som gir mest i kroner og øre.

Ifølge Bistandsaktuelt havner svært mye av denne hjelpen i Syria, Afghanistan, Sør-Sudan, Sahel, Jemen, DR Kongo.

Marianne Hagen i UD mener det er på tide at flere land tar ansvar og gir mer:

– Hovedproblemet er at det internasjonale samfunnet ikke klarer å møte de stadig økende humanitære behovene. Vi trenger flere humanitære givere og mer humanitær finansiering for å tette finansieringsgapet. Det er også viktig at humanitær bistand ikke fremstår som en vestlig agenda, sier Hagen.

Samtidig som statssekretæren Hagen i UD etterlyser at flere land bidrar økonomisk, poengterer hun at en god del land bidrar på andre måter enn med penger.

– Jeg vil fremheve at de landene som tar mest ansvar for å huse flyktninger i verden, er nabolandene til land med væpnet konflikt og humanitære kriser. Det gjelder for eksempel Jordan, Libanon og Tyrkia som vertsland for syriske flyktninger, Pakistan og Iran for afghanske flyktninger, Colombia for flyktninger fra Venezuela, og Uganda for flyktninger fra blant annet Sør-Sudan, sier hun.

Norge gir ca. 40 milliarder årlig i bistand. Dette er en sum som fordeles også på andre og mer langsiktige formål enn ren nødhjelp. Norsk bistand beløper seg til ca. 100 millioner kroner per døgn.

Document har skrevet mer om bistand og norsk giverglede, les også: Norge ga 37,8 milliarder i bistand i fjor. Nå skal det trappes opp enda mer

 

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.