Ine Eriksen Søreide (H) og Jan Egeland. Sammen tar de ansvar for hele verden: Fotografier: Heiko Junge / NTB.

EU og Norge lover nødhjelp til Jemen. Norge markerer seg nok en gang som snillest i klassen når det gjelder å åpne lommeboken. Både Jan Egeland og Ine Eriksen Søreide er, som vanlig, bekymret.

Etter seks år med krigføring stirrer jemenittene nå sulten i hvitøyet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, ifølge NTB-DPA.

Egeland, som er i Jemen, sier at han er «dypt bekymret» etter å ha sett hvordan sulten har eskalert siden han var i landet for tre år siden.

Nesten 21 millioner mennesker i landet trenger nødhjelp, og ifølge FN står 5 millioner av dem på randen av en hungerkatastrofe.

― Familiene jeg møter, stirrer sulten i hvitøyet, og for mange er situasjonen blitt enda mer desperat siden mathjelpen ble halvert i fjor, sier Egeland.

FN sier at 24 millioner av Jemens 29 millioner innbyggere nå har behov for nødhjelp.

― Det er hårreisende at hjelpeorganisasjoner må tigge og skrape sammen det lille de får av støtte for å gi et minimum av den hjelpen jemenittene trenger for å overleve. Samtidig ser vi at nasjonene som er involvert i krigen ikke har noen problemer med å bruke massevis av penger på å sikre en videre krigføring, påpeker Egeland.

Også Redd Barna og andre organisasjoner er på banen:

– Om ikke regjeringer trår til og forplikter seg til nok bistand, vil barn, kvinner og menn fortsette å lide og dø, advarer Redd Barna i et opprop sammen med elleve andre hjelpeorganisasjoner, blant dem Flyktninghjelpen, som ledes av Jan Egeland.

EU-kommisjonen lover å gi 95 millioner euro, nærmere 1 milliard kroner, i nødhjelp og bistand til Jemen.

Pengene er rettet inn mot flere problemområder i Jemen, blant annet mat, helsevesen, finansieringsbistand, vann og sanitære forhold og utdanning, heter det i en EU-uttalelse.

EUs 27 medlemsland med totalt ca. 450 millioner innbyggere vil altså til sammen vil bidra med ca. 1 milliard kroner.

Dette blekner fullstendig i forhold til Norges giverglede. For på vegne av landets kun ca. 5 millioner innbyggere har norske politikere ifølge NTB- DPA lovet å gi 200 millioner kroner til Jemens, det vi si så mye som en femtedel bidraget fra et samlet EU.

I likhet med Jan Egeland er utenriksminister Ine Eriksen Søreide, nok en gang, «bekymret»:

– Etter seks år med væpnet konflikt er sivilbefolkningen i Jemen rammet av verdens største humanitære krise. Jeg er dypt bekymret over situasjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

– På den internasjonale giverkonferansen i dag, kunngjør vi at Norge bidrar med 200 millioner kroner til den humanitære innsatsen i Jemen, sa hun.

Hver nordmann gir med andre ord omtrent 20 ganger så mye til Jemen som det hver EU-innbygger gir.

Det er liten tvil om at situasjonen i Jemen er alvorlig. På samme måte som den er alvorlig i alle andre araberland som preges av  opprør, religiøse konflikter og vold, og alle araberland som kommer til å være involvert i nye, slike situasjonen i årene fremover.

Spørsmålet er i hvilken grad alt dette skal være et «spesielt ansvar» for lille Norge.

Les også: Norsk milliardbistand til korrupte land: Høyre-topp krever opprydding

Document Forlag med NY bok: 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på ditt bidrag: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.