Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge har lovt 200 millioner kroner til hjelpearbeid i krigs- og sultherjede Jemen, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Hun var kritisk til at Trump-administrasjonen terrorstemplet Houthi-bevegelsen i Jemen. De religiøse og etniske konfliktene i Jemen er mange og Norges generøse pengebidrag vil ikke løse hverken krigen eller nøden.

NTB melder:

Løftet blir gitt i forbindelse med mandagens giverlandskonferanse for Jemen, som Sverige, Sveits og FN er vertskap for.

– Etter seks år med væpnet konflikt, er sivilbefolkningen i Jemen rammet av verdens største humanitære krise. Jeg er dypt bekymret over situasjonen, sier Søreide til NTB.

– På den internasjonale giverkonferansen i dag, kunngjør vi at Norge bidrar med 200 millioner kroner til den humanitære innsatsen i Jemen, sier hun.

Under forrige giverlandskonferanse i juni fjor ble det gitt tilsagn om 12 milliarder kroner til Jemen, men det var rundt 7 milliarder for lite til å dekke de mest grunnleggende behovene ut året. FN måtte derfor halvere matrasjonene til rundt 8 millioner mennesker mot slutten av året.

Søreide mener at de krigende partene må være snillere mot folket sitt. Her ser vi en manglende kulturforståelse med hånden i den norske lommeboken:

– Den enorme nøden i Jemen er menneskeskapt. Nå må partene sette det jemenittiske folket først, etterleve humanitærretten og sørge for at humanitære aktører har trygg og uhindret tilgang til alle som trenger akutt hjelp, sier Søreide.

– Partene har også et tungt ansvar for å engasjere seg i den FN-ledede politiske prosessen. Bare en inkluderende, politisk forhandlet løsning kan få slutt på denne krisen, sier hun.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.