Under en giverkonferanse for Jemen er det kommet løfter om rundt 13 milliarder kroner. Men pengene dekker bare noe av behovet i det krigsherjede landet.

Summen på 1,35 milliarder dollar er omtrent halvparten av det FN på forhånd håpet å få inn.

– FN vil fortsette innsatsen med å samle inn midler. Dette er ikke slutten, sier FNs nødhjelpskoordinator Mark Lowcock.

Etter fem år med krig beskrives situasjonen i Jemen som verdens verste humanitære krise.

Over 5,5 millioner jemenitter risikerer i år å miste tilgang på mat, vann og medisiner, ifølge hjelpeorganisasjoner. I tillegg er befolkningen i landet truet av koronaviruset.

– Penger er ikke nok

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen er glad for pengene som nå er lovet – samtidig som han understreker at mer trengs.

Dessuten er det grenser for hva som kan gjøres for penger så lenge krigen fortsetter.

– Kun penger er ikke nok. Disse løftene er lite verdt hvis folk fortsatt flykter fra bomber og kryssild og sykehusene deres blir angrepet, sier Egeland i en uttalelse.

Tirsdagens giverkonferanse foregikk via videolink. I tillegg til FN hadde også Saudi-Arabia rollen som arrangør – til tross for at landet er en av de krigførende partene i Jemen.

Ber om våpenhvile

I forkant av konferansen advarte 24 bistands- og nødhjelpsorganisasjoner om faren for en massiv sultkatastrofe i Jemen. Utbrudd av covid-19 og kolera bidrar til å forverre situasjonen.

– Fred er det eneste som kan sikre at Jemen har en framtid. Vi ber alle regjeringer som deltar på konferansen, om å legge press på de krigførende parter om å umiddelbart iverksette en landsomfattende våpenhvile og gjenoppta fredssamtaler, heter det i en uttalelse fra organisasjonene

Blant disse er Care, International Rescue Committee, Islamic Relief, Meìdecins du Monde, norske Flyktninghjelpen, Oxfam og Redd Barna.

Norges bidrag

Norge har så langt satt av 175 millioner kroner til humanitær bistand til Jemen. Bistanden distribueres gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og frivillige organisasjoner som jobber med lokale organisasjoner i landet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker også behovet for en varig løsning og vern om Jemens befolkning.

– Partene i Jemen må etterleve humanitærretten og sørge for at humanitære aktører får trygg og uhindret tilgang til mennesker med behov for beskyttelse og humanitær hjelp, sier utenriksministeren i en pressemelding.

– Vi ber partene om å sette Jemens befolkning først og følge den sterke oppfordringen fra FNs generalsekretær António Guterres om global våpenhvile, understreker hun.

 

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

s

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.