Venezuelas president, Nicolas Maduro, taler til folket, 2020. Foto: Reuters / NTB scanpix

EU og Spania sto bak en giverkonferanse for 5 millioner migranter og flyktninger fra Venezuela tirsdag, der Norge kunngjorde støtte på 48 millioner kroner.

Tirsdagens konferanse var støttet av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Den regionale humanitære responsplanen for 2020 ber om nesten 14 milliarder kroner til den humanitære innsatsen.

Utenriksdepartementet opplyste tirsdag kveld at det norske bidraget er på 48 millioner kroner, hvorav 38 millioner kroner er humanitær bistand og 10 millioner er stabiliseringsbistand.

Redd Barna mener giverkonferansen er et svært viktig initiativ. Organisasjonen hadde på forhånd store forventninger til Norges støtte.

– Antall migranter og flyktninger fra Venezuela er nå på 5 millioner mennesker siden 2015. Dette plasserer Venezuela på andreplass i verden når det gjelder antall eksternt fordrevne sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna i en pressemelding.

Kun Syria har flere eksternt fordrevne enn Venezuela, og 80 prosent av de venezuelanske flyktningene og migrantene befinner seg i nabolandene.

I tillegg til å hjelpe nabolandene, som tar imot flest flyktninger og migranter, er det behov for å styrke den humanitære innsatsen i Venezuela, opplyser organisasjonen.

Latin-Amerika står nå i sentrum for koronapandemien. Venezuela er blant landene som er aller dårligst rustet til å håndtere pandemien og er også rammet av lave oljepriser, økonomiske sanksjoner og vedvarende politisk konflikt.

 

Forhåndsbestill “Islamismen I Sverige”:

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

s

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.