Store deler av årets humanitære budsjett 5,5 milliarder kroner utbetales i disse dager. Her utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Store deler av årets humanitære budsjett 5,5 milliarder kroner utbetales i disse dager.

Pengene går til FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner for å styrke innsatsen for blant annet beskyttelse, utdanning i krise, innovasjon og innsats for fordrevne i land rammet av kriser og konflikt.

FN har anslått at nesten 170 millioner mennesker vil ha behov for humanitær hjelp i 2020.

– Humanitære aktører opererer i svært krevende situasjoner med fare for egen sikkerhet i mange land. De møter fysiske og byråkratiske hindre i arbeidet med å levere humanitær bistand til de mest sårbare. Norge tar opp denne vanskelige situasjonen i vår dialog med myndigheter og andre, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Syria, Jemen og Sør-Sudan er blant landene som mottar mest norsk humanitær støtte også i år. Støtten til Syria er 900 millioner kroner, mens det så langt er tildelt 175 millioner kroner til humanitær innsats Jemen og 160 millioner kroner til Sør-Sudan. Pengene kanaliseres gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og norske organisasjoner.

– Det er avgjørende at vi fortsetter å jobbe med utfordringer som vil vedvare eller øke i lys av koronapandemien. Dette gjelder for eksempel arbeidet med å gi beskyttelse mot seksualisert og kjønnsbasert vold, og med å gi sårbare barn et utdanningstilbud. Flere hundre millioner barn er nå utenfor skolen. I tillegg har minst 370 millioner av barna mistet skolemåltidet de og familiene deres er helt avhengige av, sier utenriksministeren.

Norge vil støtte arbeidet for beskyttelse mot seksualisert og kjønnsbasert vold med rundt 325 millioner kroner i 2020, samt beskyttelse av sivile mot miner og andre eksplosiver med om lag 300 millioner kroner.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.