FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths. Foto: AP Photo/John Minchillo

Nesten 8 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina siden Russland invaderte landet i slutten av februar i fjor, ifølge tall fra FN.

Krigen påfører Ukraina store lidelser. Nærmere 8 millioner mennesker har flyktet fra landet, og reist til land i nærheten.

Ytterligere 5,3 millioner er internt fordrevne flyktninger i Ukraina, det vil i praksis si at de har forflyttet fra krigsherjede, østlige deler av landet og vestover.

Tallene kommer fra FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths til FNs sikkerhetsråd i New York mandag kveld.

NTB-DPA melder om saken.

Dette fører også til et stort behov for hjelp. Lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA) sa at 17,6 millioner personer, eller nesten 40 prosent av Ukrainas befolkning, trenger humanitær støtte av ulike slag.

Griffiths sa at han i Genève senere denne måneden skal legge fram en plan for humanitær hjelp til Ukraina. Denne planen vil ifølge Griffiths kreve en støtte på rundt 3,9 milliarder dollar, eller 40 milliarder kroner.

Over 7.000 sivile er blitt drept siden Russland startet invasjonen 24. februar i fjor, ifølge offisielle FN-tall.

– Det reelle tallet er helt opplagt høyere, sier Griffiths.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har Russlands krig mot Ukraina ført til den største bevegelsen av flyktninger siden andre verdenskrig. Også Norge har mottatt deler av denne flyktningstrømmen.

Siden begynnelsen av 2022 har det kommet 38.944 søknader fra ukrainske asylsøkere til Norge. Blant dem er 18.114 kvinner, 8.560 menn og 12.270 barn.

Men de helt store antallene som har vært spådd, har så langt uteblitt.

Les også: 

Ukrainske flyktninger i Norge vil ikke dra hjem – OsloMet-forsker overrasket

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.