David Beasley, leder for FNs matprogram (WFP). Foto: AP Photo/Ted Shaffrey

Verden står overfor «en perfekt storm på toppen av en annen perfekt storm» med matkrisen og Ukraina-krigen, sier  David Beasley, leder for FNs matprogram (WFP).

FN oppfordrer nå givere, særskilt Gulf-statene og milliardærer, til å gi deler av overskuddet sitt for å løse forsyningstrøbbel på gjødsel, og hindre omfattende matmangel neste år. NTB-AP melder om saken.

– Ellers vil det bli kaos over hele verden, sa David Beasley, leder  for FNs matprogram (WFP), i et intervju med AP fredag.

WFP-sjefen mener Russlands invasjon av Ukraina i februar har ført til en omfattende mat-, gjødsel- og energikrise. Dette  presser opp tallet for mennesker i fare for hungersnød, han anslår at det kan være snakk om opptil 345 millioner. Beasley mener derfor at verdenssamfunnet må handle umiddelbart.

– 50 millioner mennesker i 45 land står i fare for å sulte. Hvis vi ikke hjelper disse menneskene nå, så vil vi få hungersnød, sult og destabilisering av land ulikt noe vi har sett før. Verre enn finanskrisen i 2007 og 2008 og Den arabiske våren i 2011. Vi må handle nå, var den klare beskjeden fra WFP-sjefen.

Samtidig er Beasley bekymret over at frykten for resesjon i verdensøkonomien og en anspent sikkerhetssituasjon gjør at land gir mindre til humanitære formål.

Den globale matproduksjonen kan bli halvert

Ifølge WFP-sjefen produserer verden nå nok mat til 7,7 milliarder mennesker, men 50 prosent av matproduksjonen har sammenheng med at bøndene bruker gjødsel.

– Kina, verdens fremste gjødselprodusent, har forbudt eksport, mens Russland, som er nummer to, sliter med å få det ut til verdensmarkedene som følge av sanksjoner og krigen i Ukraina, sa han.

Beasley viste til at jordbruket i Asia og Afrika mangler gjødsel og derfor er i en kritisk tilstand.

FNs generalsekretær António Guterres har advart om at konflikter og humanitære kriser sprer seg, og at finansieringsgapet for FNs humanitære innsats er på 32 milliarder dollar – det største gapet noensinne.

 

Velkommen til møte:

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.