En bonde høster inn med skurtresker på et jorde utenfor Frankfurt 9. juli 2018. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

Verdensmarkedets knapphet på kunstgjødsel, som forverres av større leveringsproblemer etter Russlands invasjon av Ukraina, truer med å redusere jordbrukets avlinger betydelig i 2023, sier det tyskebondelagets (DBV) leder Joachim Rukwied til Die Welt.

Markedet var presset allerede før Ukraina-krigen, men etter invasjonen har prisene på kunstgjødsel eksplodert. Russland er en stor eksportør av råstoffer som benyttes i kunstgjødselproduksjon, og med flaskehalsene og avbruddene i leveringen fra Russland har prisen på ett tonn nitrogengjødsel økt fra 2–300 dollar til rundt 1700 dollar, skriver den tyske avisen. Det får mange bønder til å redusere eller avvikle produksjonen.

Mens Tyskland har strategiske reserver av olje, korn og medisiner, finnes det ikke noe tilsvarende for gjødsel. Det er uholdbart, mener Rukwied. Det er vanskelig å lagre kunstgjødsel nå, og med knappheten på kunstgjødsel i øyeblikket ville det også forverre situasjonen, heter det fra Tysklands landbruksdepartement.

FN-sjef Guterres, som fra tid til annen advarer mot klimakatastrofe, har allerede advart mot kommende hungersnød som følge av situasjonen på kunstgjødselmarkedet. Men stadig flere representanter for næringslivet uttrykker også bekymring for manglende kunstgjødsel.

«I 2023 vil vi oppleve en av de verste hungersnødene i menneskets historie», sier Matthias Berninger, som er en av topplederne i det tyske kjemiske og farmasøytiske konsernet Bayer.

Matthias Berninger. Stillbilde: Die Welt / YouTube.

Selskapet produserer ikke kunstgjødsel, men leverer både frø og skadedyrbekjempende midler til landbruket, og kjenner derfor bransjen godt.

I sum står Russland for en tredjedel av verdens kunstgjødsel, og store deler av verdens matproduksjon er avhengig av gjødsel, sier Berninger. Bare noen få prosents reduksjon i leveransene er ensbetydende med at flere titalls millioner mennesker vil gå sultne, konkluderer han.

Europa har mistet av syne hvor viktig landbruket er, fastslår Bayer-toppen.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.