En bonde høster inn med skurtresker i Algermissen i Tyskland den 23. juli 2018. Foto: Julian Stratenschulte / DPA via AP / NTB.

Krigen i Ukraina har ikke bare utløst økning i prisene på olje og gass, men også på kunstgjødsel, som Russland er verdens største eksportør av.

Prisøkningen de siste ukene har også vært drevet av høyere etterspørsel etter andre leverandører enn Russland, som både er gjenstand for sanksjoner og har antydet at det kan bli stans i eksporten av kunstgjødsel.

Dermed øker produksjonskostnadene i landbruket, og virkningene av det er «fatale», sier Bernhard Conzen, en kornprodusent i Heinsberg i Tyskland til Deutsche Welle.

For several centuries, the Conzen family has farmed in the district of Heinsberg — the westernmost tip of Germany, near the Dutch border. With his son, Bernhard Conzen grows cereals, sugar, beets and corn to sell to cooperatives. But the family business is being stifled as fertilizer prices spike.

«The effects are fatal. Production costs have risen exponentially,» Conzen, who also presides over the Rhineland Agricultural Association, told DW. «The cost recovery is questionable and we have high liquidity needs.»

Russland står for 15–20 prosent av verdens handel med kunstgjødsel, og flere land i Europa og Sentral-Asia importerer mer enn 50 prosent av kunstgjødselet de trenger fra Russland.

Noe av regningen vil uunngåelig sendes videre til forbrukerne, sier Johann Meierhoefer, som er talsmann for det tyske bondelaget. Han advarer også om at høyere kostnader og flaskehalser i leveringen vil resultere i lavere produksjon.

Meierhoefer mener at myndighetene må tre støttende til:

With operating costs set to continue rising, Meierhoefer said German authorities can help farmers by lifting the tax burden on diesel and pushing EU policymakers to temporarily halt tariff barriers on fertilizer imports.

Prisøkningen på kunstgjødsel truer landbruks­produksjonen verden rundt.

Problemet rammer også produsenter på det amerikanske kontinentet. Brasil er avhengig av Russland for import av råstoffer til produksjon av kunstgjødsel, opplyser Deutsche Welle.

Også USA berøres av dette, for selv om amerikanerne importerer lite fra Russland, rammes alle av prisøkningene.

Richard Guebert, som er kornprodusent i Illinois, betaler i år 1508 dollar pr. tonn kunstgjødsel, mot 510 dollar i fjor, skriver Washington Post. Han ser også for seg at forbrukerne må betale høyere priser, men frykter at de blir så høye at folk ikke får råd.

En amerikansk professor spår at inflasjonen i år vil bli tosifret:

“We knew the first two quarters of 2022 were going to be rough coming out of covid, with the addition of some weather events,” said Patrick Penfield, professor of practice in supply chain management at Syracuse University’s Whitman School of Management. “But the thinking was that this would subside by the third quarter and inflationary pressures would go down. But that’s all off the table now.”

Penfield predicts consumers will see many food prices go up further in the next month, and he foresees double-digit inflation by the end of this year.

Prisene på kontrakter for fremtidig levering av hvete har økt med 29 prosent siden 25. februar, opplyser Washington Post.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.