EU-kommisjonens visepresident Margrethe Vestager forsvarer fortsatt import av russisk gass til EU, til tross for at hun betegner situasjonen i Europa som «det 21. århundres kalde krig». Vesten importerer russisk olje og gass for minst en milliard dollar per dag.

Vestager kom med uttalelsene i et intervju med Der Spiegel (betalingsmur).

»Das ist Kalter Krieg für das 21. Jahrhundert« 

Können die wirtschaftlichen Sanktionen Putin stoppen? Margrethe Vestager, Vizepräsidentin der EU-Kommission, ist von der Wirkung überzeugt – und verteidigt die Entscheidung, weiter Gas aus Russland zu importieren.

Kan de økonomiske sanksjonene stoppe Putin? Margrethe Vestager, visepresident i EU-kommisjonen, er overbevist om effekten, og forsvarer beslutningen om å fortsette å importere gass fra Russland.

Intervjuet har allerede nådd flere finans-nettsteder, slik som Forexlive, som siterer henne slik:

That was already evident in the sanctions and this just reaffirms that. I can’t imagine Europe pulling the plug completely as that would be a major pain for their own consumers, who are already going to feel the pinch of higher energy prices in the months to come.

– Det var allerede tydelig i sanksjonene, og dette bekrefter bare det. Jeg kan ikke forestille meg at Europa trekker pluggen helt, ettersom det ville bli smertefullt for deres egne forbrukere, som allerede føler smerten av høyere energipriser i de kommende månedene.

Storhandelen fortsetter

Den britiske avisen Daily Mail skriver tirsdag at Vesten fortsatt handler olje og gass fra Russland for over en milliard amerikanske dollar, hver dag.

The West still fuelling Putin’s war: US and Europe are paying the Kremlin $1BILLION-a-DAY for oil and gas – despite sanctions wrecking its economy and leaving Russians fearing their country will become the new ‘North Korea’ (Daily Mail)

Virkeligheten reflekteres i en artikkel i Wall Street Journal:

Russia’s financial system was under siege Monday, but the country is still pumping and exporting vast amounts of oil and natural gas to the rest of the world, delivering cash in the face of Western sanctions and a financial cushion for President Vladimir Putin. At the heart of it lie two London-listed energy giants.

Gas exporter Gazprom PJSC and oil company Rosneft PJSC fund a large chunk of the Russian state and are among the country’s largest employers. Neither have been targeted by major Western sanctions, a sign of their importance in the global energy markets.

Russlands finansielle system var under beleiring mandag, men landet pumper og eksporterer fortsatt store mengder olje og naturgass til resten av verden, og gir med det en finansiell pute for president Vladimir Putin i møtet med vestlige sanksjoner. I hjertet av dette ligger to energi-giganter, børsnotert i London.

Gasseksportør Gazprom PJSC og oljeselskapet Rosneft PJSC betaler en stor del av den russiske staten, og er blant landets største arbeidsgivere. Det er heller ikke rammet av store vestlige sanksjoner, et tegn på deres betydning i de globale energimarkedene.

Gazprom, Rosneft Shares Tumble, but the Energy Giants Are Putin’s Safety Net (WSJ)

Les også:

Sciences Po-professor: – Gazprom sponser miljøaktivister i Europa

Gass fra Russland selges, via Ukraina, som aldri før

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.