Kronprins Mohammed bin Salman gjør markedene nervøse på mer enn en måte. Før helgen ble det kjent at han hadde arrestert to av sine potensielle rivaler. Samtidig åpner han en priskrig. Har han kontroll på seg selv? spør utenverdenen. Foto: Bandar Algaloud/Scanpix

På toppen av corona-epidemien og fallende aktivitet, har Russland og Saudi-Arabia havnet i krig om andeler av verdens oljemarked. Kronprins Mohammed bin Salman øker produksjonen og senker prisen, samtidig som etterspørselen faller. Det gir en trippeleffekt.

Saudi-Arabia ønsker å ta andeler fra russerne.

Det begynte i februar med at kong Salman forsøkte å ringe Putin. Saudi-Arabia ønsket at Russland skulle inngå et tettere samarbeid med OPEC. Putin ville først ikke ta telefonen og da han gjorde det var svaret negativt.

Fredag skulle OPEC avtalt kutt i oljeproduksjonen for å holde prisen oppe nå som etterspørselen er fallende, men Saudi-Arabia og Russland klarte ikke bli enige. Dermed startet kronprins bin Salman sitt eget løp.

The Saudi gambit is part of an aggressive campaign to snatch some of Moscow’s market share, according to delegates from the Organization of the Petroleum Exporting Countries and Saudi officials. It comes after a longstanding partnership between some of the world’s largest oil producers, including Saudi Arabia and Russia, splintered on Friday. The sides failed to reach an agreement on production cuts to support the price of oil in the face of the coronavirus-related economic slowdown.

Saudi-Arabia gikk lørdag ut og varslet en reduksjon i oljeprisen på 7 dollar for amerikansk olje, 8 dollar for Nordsjø-olje og 6 dollar for levering i Asia. Samtidig varslet Saudi-Arabia at det vil øke produksjonen.

Dermed var det duket for et fall på 25 prosent da markedet for såkalte futures åpnet søndag kveld.

Saudi-Arabia vil øke fra 9,7 million fat per dag i januar til 10 millioner og vurderer å øke til full kapasitet på 12 millioner fat. Å gjøre det i et marked med fallende etterspørsmål vil sende oljeprisen til bunns og noe lignende har aldri vært sett før.

Saudi-Arabia tok markedet på sengen, fordi det sist uke varslet at det ville redusere eksporten med 500.00 fat, tilsvarende bortfallet i Kina.

I stedet vil det nå øke produksjonen.

En priskrig i et fallende markedet vil bidra til å sende børsene generelt ned, fordi usikkerheten øker.

“What makes this price war especially dangerous and historic is it breaks out simultaneously with a massive demand shock…from the coronavirus” said Robert McNally, president of Rapidan Energy Group, a Washington, D.C.-based energy-market consulting firm.

“We have not seen that toxic combination since the early 1930s when [Texas’] monster Black Giant field started up in the teeth of the Depression, sending crude oil prices down to pennies on the barrel.”

 

 

 

Saudis Instigate Oil-Price Clash With Russia
Oil prices hit lowest levels since 2016 after oil giant Aramco said it plans to cut prices

 

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.