Nytt

Spenningen mellom Saudi-Arabia og Iran gjør at markedet forventer høyere oljepris. Flere faktorer bidrar til spenningen.

Den siste var at statsministeren i Libanon Saad al-Hariri overraskende forkynte sin avgang, fra Riyadh. Han fryktet for sitt eget liv. Faren Rafik ble sprengt i lufta i 2005. Trolig av Hizbollah. Siden Iran ved russernes hjelp har hjulpet Bashar al-Assad å overleve i Syria, står Hizbollah sterkere. Sterkt nok til å utfordre Saudi-Arabia, tror saudierne. De har allerede en krig på gang i Jemen. Denne uken ble det skutt en rakett mot Riyadh. Den falt ned ved flyplassen uten å gjøre skade. Men det var et varsel.

Denne uken har kronprins Mohammed bin Salman startet «rengjøringen» av kongefamilien og regjeringsapparatet for korrupsjon. Et tyvetall prinser sitter innesperret på et luksushotell. Noe lignende har har aldri vært sett før.

Spørsmålstegnene florerer.

“One out of nine barrels in the world is produced out of Saudi Arabia, so whatever happens in Saudi Arabia is really a revolution or turmoil for the world of oil,” Paolo Scaroni, former CEO of Italian oil giant Eni and vice-chairman of NM Rothschild and Sons, told Bloomberg Television Friday. (…)

Saudi Arabia is leading OPEC and non-OPEC countries in a push to curtail production so that price rise.

“Stripping away the nonsense in Saudi, I think supply and demand are legitimately crossing and we’re headed for higher prices,” said oil executive and Trump supporter Dan Eberhart in an interview with the Washington Examiner. “I think the Saudi purge has thrown a bucket of gas on top of an already raging fire. I think the price is going to move upward.”

Høyere oljepris vil gjøre krona sterkere og styrke norsk økonomi.

 

http://www.washingtonexaminer.com/daily-on-energy-could-saudi-tensions-mean-out-of-control-oil-prices-for-us/article/2176985