Verdens finansmarkeder liker ikke konflikt i Persiabukta på toppen av handelskrigen med Kina. Folk går forbi New York-børsen mandag 16. september. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/Scanpix

USA sier det ikke var Houthiene som sto bak lørdagens angrep på Saudi-Arabia, men har ennå ikke presentert avgjørende bevis for at det var Iran. Trolig vil det ta tid å samle informasjonen og det er ikke sikkert USA vil dele alt de vet.

Bare omfanget av angrepet tilsier at det var en større aktør som sto bak:

U.S. officials shared with Saudi Arabia the intelligence reports and their assessment that Iran launched more than 20 drones and at least a dozen missiles at the Saudi oil facilities on Saturday, the people familiar said.

USA tar seg tid til å bygge opp et momentum. Det vil ha allierte og verdensopinionen med seg før svaret kommer.

Trump gjentar at han ikke vil ha krig, men det synes rimelig klart at en supermakt ikke kan la dette passere. Iran har begått den ene provokasjon etter den andre.

-Vil svaret bli proporsjonalt, spurte pressen mandag, da Trump holdt pressekonferanse med lederen av Bahrain.

-Ja og vel så det, svarte Trump.

Utenriksminister Mike Pompeo skal besøke Saudi-Arabia. USA må forsikre seg om at Saudi-Arabia er samstemt. Saudi-Arabia har verdens tredje største miilitærbudsjett og har både Patriot-missiler og Hawk-systemer, men har ikke klart å stanse angrep på infrastruktur.

Trump sa at USA vil forsikre seg om at Saudi-Arabia vil betale og penger skal ikke være noe problem. Men psykologisk vil det være av stor betydning at saudierne deltar i et angrep.

Oljeprisen steg 15 prosent mandag, det høyeste på flere tiår.

The attack sent Brent crude, the international benchmark for crude prices, soaring 15% to $69.02 a barrel on Monday, the largest gain recorded in over three decades. Higher fuel prices pose another threat to the world economy amid a U.S.-China trade dispute, although Saudi and U.S. officials said they would ensure that the oil market remains well supplied.

Konsekvensene for verdensøkonomien teller nok mye for Trump som er på vei inn i en valgkamp. Det er aldri godt å vite hva en krig i Midtøsten fører med seg, og handelskrigen med Kina påvirker allerede verdensøkonomien negativt.

 

U.S. Tells Saudi Arabia Oil Attacks Were Launched From Iran
Officials say intelligence points to Iran as staging ground for strikes, as allies weigh retaliation

 

 

 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.