Nytt

Barack Obama vil torsdag legge frem bevis for at det var Assad-regimet som sto bak gassangrepet i Ghouta i Damaskus 21. august. Amerikansk etterretning har kartlagt hva som skjedde. Men man vet fortsatt ikke hvorfor.

Mangel på logikk og motiv skaper en usikkerhet. USA må gjøre noe for å markere at forsikringer betyr noe. Ellers kunne både trusler og løfter bli ansett som tomme. Det gjelder løfter til Israel og trusler mot Iran.

Usikkerheten gjelder. What next? Hva gjør man når krysserrakettene er avfyrt? Det kommer ikke til å påvirke krigen i synderlig grad, mener den erfarne diplomaten Ryan C. Crocker.

“The conventional wisdom is that they will launch some Tomahawks [cruise missiles] from destroyers in the eastern Mediterranean. That’s not going to dramatically change the course of events in Syria,” said Ryan C. Crocker, a retired senior U.S. diplomat and former ambassador to Syria and Iraq.

En militær inngripen er også stikk i strid med Obama-doktrinen som tilsa at USA skulle nedskalere ambisjonene i Midtøsten og den muslimske verden, især når målene skulle nås med militærmakt.

Bevis
Siden George W Bush brant seg på bevis for masseødeleggelsesvåpen i Irak, vil man denne gang være sikker.

The administration is planning to release evidence, possibly as soon as Thursday, that it will say proves that Syrian President Bashar al-Assad bears responsibility for what U.S. officials have called an “undeniable” chemical attack that killed hundreds on the outskirts of the Syrian capital.

The report, being compiled by the Office of the Director of National Intelligence, is one of the final steps that the administration is taking before President Obama makes a decision on a U.S. military strike against Syria, which now appears all but inevitable.

Amerikansk etterretning har plukket opp samtaler mellom det syriske forsvarsdepartement og en general ute i felten, sannsynligvis han som ga ordre om angrepet. Men samtalen er panikkfylt og tyder ikke på en klar kommandolinje. Kan en general ha handlet på egenhånd?

Last Wednesday, in the hours after a horrific chemical attack east of Damascus, an official at the Syrian Ministry of Defense exchanged panicked phone calls with a leader of a chemical weapons unit, demanding answers for a nerve agent strike that killed more than 1,000 people. Those conversations were overheard by U.S. intelligence services, The Cable has learned. And that is the major reason why American officials now say they’re certain that the attacks were the work of the Bashar al-Assad regime — and why the U.S. military is likely to attack that regime in a matter of days.

But the intercept raises questions about culpability for the chemical massacre, even as it answers others: Was the attack on Aug. 21 the work of a Syrian officer overstepping his bounds? Or was the strike explicitly directed by senior members of the Assad regime? «It’s unclear where control lies,» one U.S. intelligence official told The Cable. «Is there just some sort of general blessing to use these things? Or are there explicit orders for each attack?»

Hensyn

USA har flere hensyn å ta. FNs våpeninspektører er fortsatt i Syria. De var i Ghouta mandag, men måtte avlyse feltarbeid tirsdag p.g.a angrep fra snikskyttere. Deres oppholdstillatelse utløper søndag. Trolig kan ikke USA angripe før inspektørene er ute.

Norge

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til Aftenposten at Norge ikke kan delta i en aksjon som ikke har FN-godkjenning. Det vil en operasjon aldri få p.g.a Russlands og Kinas veto i Sikkerhetsrådet. FN er blitt en blanding av lame duck og korrupt, mens norske politikere, særlig på venstresiden, fremdeles holder det frem som den hellige gral.

Danskene er mer realitetsorientert. Helle Thorning-Schmidt sier Danmark vil vurdere å delta selv uten FN-godkjenning.

I pose og sekk

Det ble gjort et nummer av at Den arabiske liga også mener at Assad må stilles til ansvar. Men Ligaens 22 medlemmer vedtok dette samtidig som man ikke nevnte noe om militære sanksjoner, så hva betyr ordet ansvar da? Det blir tomme ord. De arabiske landene vil ha i pose og sekk og samtidig dekke over intern uenighet. Det eneste landet som går aggressivt ut er Saudi-Arabia. Algerie f.eks. avholdt seg fra å stemme.

T

he 22 league members stopped well short of endorsing outside military action, but they urged the U.N. Security Council to agree on “deterrent” measures.

Saudi Arabia’s longtime foreign minister added that a “decisive and serious” international stand is required against Syria.

http://thecable.foreignpolicy.com/posts/2013/08/27/exclusive_us_spies_say_intercepted_calls_prove_syrias_army_used_nerve_gas

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/obama-administration-lays-groundwork-for-probable-military-strike-against-syria/2013/08/27/538d072e-0f3c-11e3-bdf6-e4fc677d94a1_story.html?hpid=z1