Shia-soldater og shia-militser går over i hverandre, slik at USA ikke vet hvem de kan stole på. Aller minst når det er Iran som trekker i trådene. Her styrker som har erobret en IS-stilling nær byen al-Alam i mars 2015. Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters/Scanpix

Den amerikanske regjering har bedt alt ikke-essensielt personell om å forlate Irak øyeblikkelig, melder Wall Street Journal. Søndag ba ambassaden i Bagdad amerikanere i landet om å være på vakt og ta forholdsregler.

The U.S. ordered all its nonemergency staff to leave Iraq immediately, amid heightened tensions with Iran over recent attacks against oil tankers and facilities in the Persian Gulf region.

U.S. Embassy Staff to Leave Iraq as Iran Tensions Mount

Spenningen har steget etter at USA viste til etterretning om iranske tursler og sendte en hangargruppe og bombeskvadron til regionen. Iran har kommet med flere utspill.

Det er mange militser i Irak med tett tilknytning til Iran.

Det hele har bygget seg opp, bit for bit. Meldingene om angrep og sabotasje mot en rekke oljetankere, utløste alarm.

Tensions in the region have sharply risen this week after a U.S. claim that Iran was behind attacks on four oil tankers near a strategic Persian Gulf waterway over the weekend. Tehran on Tuesday denied it was behind the attacks and said Washington and its Middle East allies were attempting to frame the country.

Så kom meldingen om at houthi-opprørerne i Jemen har brukt droner mot oljeledninger i Saudi-Arabia slik at myndighetene har stengt ledningene. Dette er på grensen til casus belli, en krigserklæring, rent bortsett fra at Saudi-Arabia allerede er i krig med houthiene i Jemen.

Men bak houthiene står Iran. Det er det som får spenningen til å øke.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂