Sakset/Fra hofta

Tilhengere av Hashed al-Shaabi-militsen og Iraks Kataeb Hezbollah-brigader deltar i begravelsen til Qasem Soleimani militsleder Abu Mahdi al-Muhandis i Den grønne sonen 4,januar  2020. Til sammen ti personer – fem iranere og fem irakere ble drept i USAs aksjon natt til fredag.  Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP/Scanpix 

Tusenvis av medlemmer av Hashed al-Shaabi -militsen og Kataeb Hizbollah-brigadene deltok i en prosesjon i Bagdad til minne om/ære for Qassem Suleimani lørdag. Ropene «Død over Amerika» gjallet. Hvor alvorlig skal truslene tas?

Leder for Revolusjonsgarden i Kerman-provinsen, Suleimanis hjemprovins, hvor han skal begraves tirsdag, nevnte både Hormuz-stredet og 35 identifiserte mål. Men hvor alvorlig man skal ta hans uttalelser er vanskelig å si:

Abuhamzeh, the Revolutionary Guards commander in Kerman province, mentioned a series of possible targets for reprisals including the Gulf waterway through which a significant proportion of shipborne oil is exported to global markets.

“The Strait of Hormuz is a vital point for the West and a large number of American destroyers and warships cross there,” Abuhamzeh was quoted as saying on Friday evening by the semi-official news agency Tasnim.

“Vital American targets in the region have long since been identified by Iran…Some 35 U.S. targets in the region as well as Tel Aviv are within our reach,” he said, referring to Israel’s largest city.

USA har vist stor tålmodighet mot iranske provokasjoner i lang tid. Men neste gang vil Iran få kontant svar. Spillets regler er endret. Det vet også Iran.

Gholamali Abuhamzeh, a senior commander of Iran’s elite Revolutionary Guards, said Tehran would punish Americans “wherever they are in reach”, and raised the prospect of possible attacks on ships in the Gulf.

Amerikanerne drepte ikke bare Irans mest myteomspunne og beryktede general, de tok også ut nestkommanderende for Popular Mobilization Forces, PMF, Abu Mahdi al-Muhandis; en paraplyorganisasjon for alle pro-iranske militsgrupper.

Tilbaketrekning

Disse gruppene vil ha hevn. USA trekker derfor ut personell, det samme gjør britene og andre som føler seg utsatt:

The U.S. Embassy in Baghdad urged American citizens to leave Iraq following the strike at Baghdad airport that killed Soleimani. Dozens of American employees of foreign oil companies left the southern Iraqi city of Basra on Friday.

Close U.S. ally Britain warned its nationals on Saturday to avoid all travel to Iraq, outside the autonomous Kurdistan region, and to avoid all but essential travel to Iran.

Vestlige borgere er kun trygge i Kurdistan.

Hva gjør Bagdad

Med i begravelsesprosesjonen var både statsminister Adel Abdul Mahdi og militskommandant Hadi al-Amiri, som trolig etterfølger Muhandis som ble drept.

Nasjonalforsamlingen skal lørdag stemme over et forslag om at alle amerikanske soldater må forlate Irak. Hva gjør Trump hvis det kommer et slikt vedtak? Tar han Irak på ordet? Trump har lovet å trekke USA ut av endeløse kriger. USA kan fremdeles forsvare seg fra baser i Qatar, Syria og hangarskip. De må ikke ha et fysisk nærvær i Irak.

Men vil den irakiske eliten virkelig kutte båndene til USA? Det kan få større negative konsekvenser for dem enn om USA blir. Amerikansk nærvær skaper en viss balanse og trygghet. De er riset bak speilet, og en garanti mot Iran.

Ledelsen vet utmerket vel at iransk selvtekt ikke er populært, ikke en gang blant shiaene.

Suleimani og Muhandis var de som var ansvarlig for at sikkerhetsstyrkene gikk brutalt frem mot demonstrantene i Irak:

They said that Soleimani and Muhandis had backed the use of force against unarmed anti-government protesters last year and established militias that demonstrators blame for many of Iraq’s social and economic woes.

Denne motstanden underrapporteres i vestlige medier som heller vil blåse opp hvor farlig Trump er.

 

 

 
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.