Iran og Hizbollah gir opplæring til shia-attentatteam fra Irak som etter planen skal vende tilbake og likvidere en gruppe nøye utvalgte irakiske tjenestemenn, blant dem dommere.
Opplæringen av drapsgruppene er ifølge USA godkjent av Irans leder Ali Khamenei.

Amerikanerne publiserer nyheten for å forpurre planen.

USA håper statsminister Nouri al-Malikis regjering vil forsøke å pågripe de impliserte. Regjeringen må også legge press på Iran og gjøre det klart at dette er uakseptabel virksomhet.

Det er Quds-avdelingen innen Revolusjonsgarden som driver minst fire treningsleire. Garden er en stat i staten.

The officer on Wednesday provided Iraq’s national security adviser with several lists of the assassination teams’ expected targets. He said the targets include many judges but would not otherwise identify them. Iraq’s intelligence service is preparing operations to determine where and when the special group fighters will enter the country and is to provide an assessment to Prime Minister Nouri al-Maliki.

The U.S. official acknowledged disclosing the information in an attempt to pressure Iran to suspend the training and prevent the militia fighters from returning to Iraq. The U.S. military also wants the Iraqi government to take steps to protect the targets. «Wanted» posters picturing men believed to be heading the special groups are being posted around Baghdad, the military officer said.

At krefter i Iran ønsker å destabilisere Irak blir neppe godt mottatt av Nouri al-Malikis regjering, nå som de begynner å få et visst grep om situasjonen. Hvis opplæringen av drapsgruppene er godkjent av Khamenei, reiser det spørsmål om forholdet mellom de to land.

The officer said training is going on in at least four locations in Iran: Qom, Tehran, Ahvaz and Mashhad. The number of «special group criminals» — the U.S. name for Iraqi fighters sponsored by Iran — is unknown but is estimated in the hundreds and possibly more than 1,000.

According to the officer, the training camps are operating under the direction of Quds force commander Brig. Gen. Ghassem Soleimani, with the knowledge and approval of Iran’s supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei. The elite Quds Force is a branch of Iran’s Revolutionary Guard.

Hizbollah blir brukt fordi de snakker arabisk, mens iranere snakker farsi.

Hizbollah skal ha drevet tilsvarende leire i det sørlige Irak helt til i april, da regjeringshæren viste muskler i sør.

De fleste rekruttene til gruppene kommer fra Mahdi-hæren til Moqtadah al-Sadr.


AP Exclusive: Hit squads training in Iran

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂