Nytt

Barack Obama har skrevet et brev til Irans øverste leder Ali Khamenei med tilbud om et større sikkerhetspolitisk samarbeid for å knuse IS, mot at Iran går med på å skrinlegge sine planer om å bli atommakt. Brevet ble skrevet sist måned.

Map-of-persia-2

Men på sunni-hold blir dette oppfattet som at USA skifter side og går inn på shiaenes banehalvdel.

Et slikt valg møter ingen forståelse. Koalisjonen mot IS vil rakne og USA vil fremstå som fienden, ikke bare for jihadister, men også for wahhabister, salafister og islamister.

På overflaten virker et slikt samarbeid logisk og fornuftig. USA slår to fluer i ett smekk – rammer IS og blir kvitt atomtrusselen fra Iran mot Israel og risikoen for et atomkappløp i regionen.

President Obama sent a letter to Iran’s Supreme Leader last month expressing the two countries’ shared interest in beating ISIS, according to two sources briefed on the correspondence.

The letter, sent in October to Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, conveyed that there is a shared interest in combating ISIS, but said resolving the talks regarding Iran’s nuclear program was a main impediment to greater cooperation, the sources told CNN. One source added it was «the major» impediment. The Wall Street Journal first reported about the letter on Thursday

Men det som er logisk fra et perspektiv oppleves som forræderi fra et annet.

Selv om Saudi-Arabias støtte til IS og jihadismen har kjølnet, betyr det ikke at de er villige til å inngå et samarbeid med Iran. Den maktpolitiske rivaliseringen med Iran og den sekteriske spliden sunni-shia stikker dypere.

Det etterlater USA med bare dårlige valg.

Forstår ikke Obama hva han gjør, eller snubler han inn i dette, akkurat som Lyndon Johnsen snublet inn i Vietnam-krigen?

Obama varslet igår de nye Kongresslederne om at han vil sende ytterligere 1.500 mann til Irak, som svar på en forespørsel fra Iraks ledelse.

USA har stor kunnskap om Irak. Nå heter det at det skal opprettes sentra utenfor Erbil og Bagdad. Målet er å drive tilbake IS i den viktige sunni-provinsen Anbar. Det skal skje fort. Amerikanerne kan være på plass før utløpet av november.

Pentagon spokesman Rear Adm. John Kirby said U.S. troops will also establish new training sites across the country beyond the Iraqi military facilities in Baghdad and Erbil, where U.S. forces have been operating.

«The Iraqis … they have demonstrated the willingness and the skill to go after ISIL, so they’ve reached a point where they need additional help and guidance,» Kirby said.

U.S. officials insist that the mission hasn’t changed and U.S. troops won’t be serving in combat roles.

But, by authorizing another 1,500 military personnel, the president is doubling the number of advisers in Iraq who are training and equipping Iraqi and Kurdish security forces.

The price tag: $5.6 billion. And Mr. Obama is asking Congress to approve that before current funding runs out in December – and before Republicans take control of Congress next year.

Men kan man stanse sunni-jihad uten sunnier, spurte professor Michael White i BBCs Newshour fredag.

Det forsto USA at man ikke kunne i 2007 og David Petraeus strakte ut en hånd til sunni-stammene og væpnet og lønnet dem for at de skulle stå på USAs side mot al-Qaida.

Nouri al-Maliki brøt den kontrakten da USA trakk seg ut, og konsekvensen ble at sunni-stammene enten var passive da IS rykket frem, eller sluttet seg til den nye sunni-jihad.

Sunnier, enten det er stater, elite eller folk, trenger ikke holde med IS, men de vet at shia-regjeringen i Bagdad har fart hardt frem mot deres trosbrødre i Irak, og når USA intervenerer på Bagdads side oppfatter de det som at USA tar shiaenes parti.

Hvis USA også skulle inngå en avtale om samarbeid med Iran vil det være det samme som å erklære at man tar shiaenes parti, i mange sunniers øyne.

Det er store motsetninger innan i sunni-leiren, men en alliansen Teheran-Washington vil få alarmen til å gå i mange hoder, og konspirasjonsfantasiene til å blomstre.

Rent maktpolitisk kan en slik allianse ha noe for seg. Det kan presenteres som en utenrikspolitisk triumf for Obama: Khamenei er på vei ut, kanskje en ny ledelse kan ta et valg som bringer Iran nærmere Vesten? Det vil føre til en omgruppering av hele Midtøsten.

Men det finnes også andre og mørkere scenarier. Det ene er at USA vil ta parti i en blodig sekterisk krig som foregår langt utover IS’ blodbad.

Det var USA som fikk ballen til å rulle da USA styrtet Saddam Hussein og satte shiaene fri. Det har ikke sunniene glemt. De ser hensikter bak alt, og Israels hånd.  Wahhabisme, salafisme og jihad gjør noe med hodene til folk.

En annen mulighet er at Iran utnytter USA og skjuler sine ambisjoner. Irakn drev et meget skittent spill i Iran og drepte amerikanske soldater. En felles fiende betyr ikke at regimet endrer karakter.

Det finnes andre tegn som motsier eller korrigerer et slik linjeskift: Hvorfor er USA så trege med å væpne kurderne, og hvorfor gir de dem ikke tyngre våpen? Kurderne skal være irriterte. Er det av hensyn til Tyrkia og Iran, som ikke vil ha noe fritt Kurdistan?

Kurderne står utenfor den sekteriske krigen mellom sunnier og shiaer. Kanskje et fritt Kurdistan hadde vært den beste hesten å spille på?

 

http://www.cbsnews.com/news/isis-campaign-in-iraq-prompts-obama-to-nearly-double-us-presence/

 

http://edition.cnn.com/2014/11/06/politics/obama-iran-isis-letter/