Nytt

Bilde: Peshmerga-soldater sørøst for Kirkuk 13 oktober. Det er styrker som dette som skal stå imot irakiske regjeringsstyrker og shia-milits. Foto: Ako Rasheed/Reuters/Scanpix

Irakiske regjeringsstyrker og shia-milits angriper kurdisk milits ved Kirkuk, melder irakisk TV. Kirkuk er en viktig by med oljefelt. USA har forsøkt å mekle.

In a brief statement released to the state-run network, Iraq’s prime minister, Haider al-Abadi, ordered troops to impose security in the area “in cooperation with the people of Kirkuk and the pesh merga,” or Kurdish fighters.

State-run TV said the initial assault by Iraqi troops, counterterrorism forces and federal police did not encounter resistance as they sought to reclaim areas seized by Kurdish forces in 2014. But there were unconfirmed reports of clashes with the pesh merga, who maintain defensive lines around Kirkuk and the oil fields.

– Dette er en svært alvorlig utvikling, sier, Estrabadi, en tidligere irakisk tjenstemann bosatt i USA, til BBC World Service.

Han legger skylden på kurderne fordi de trosset trusler og advarsler og holdt folkeavstemningen om uavhengighet i september. Et flertall sa ja, men kurderne har ikke løsrevet seg. Det var en manifestasjon av intensjon.

Hemin Hawrami, a spokesman for the president of the Kurdish region, Massoud Barzani, wrote on Twitter that pesh merga soldiers had destroyed four government Humvees and had twice repelled a government attack in a district south of Kirkuk. Those statements could not be confirmed.

Gevinst

Bagdad har hele tiden nektet for at de planlegger å ta tilbake makten med makt. Så sent som fredag tvitret statsminister Abadi at ryktene om militær build-up var fake news.

Hva gjør han når kurderne forsvarer seg?

En krig mellom Bagdad og kurderne kan ødelegge det lille positive som krigen mot IS har ført med seg. Det kan også bety at Irak går i oppløsning langs de grenser som det fikk etter første verdenskrig. Hvis kurderne bryter ut vil heller ikke sunniene leve under shia-dominans.

Kurderne ønsker å høste gevinsten av at det er deres styrker som har båret de tyngste byrden i kampen mot IS. Sentralmakten er svekket og sekterisk i både Bagdad og Damaskus. Det er oppstått et vakuum kurderne drar fordel av.

Men sterke krefter ønsker ingen kurdisk uavhengighet. Kurderne vil kunne bli en maktfaktor i regionen. De er vestvennlige og Israel-vennlige. Dette er ikke en utvikling Iran og Tyrkia ønsker. Det er ikke regjeringshæren, men shia-militsene som er de mektigste i Irak. Disse militsene tar sine ordre fra Iran. Hvis shia-militsen, Hashd al-Shaabi, rykker frem ved Kirkuk skjer det på ordre fra Iran. En så alvorlig utvikling må ha Teherans velsignelse. Det er mulig Teheran vil vise USA at det kan lage store problemer i regionen, hvis USA ikke oppfører seg.

Det samme gjelder Tyrkia. Erdogan vil for enhver pris unngå en kurdisk stat. Han har ført krig mot kurderne i et par år nå. For et par uker siden rykket tyrkiske styrker inn i Idlib-provinsen, og rapporter går ut på at de ble møtt av soldater fra Tahrir al-Sham, tidligere Nusra-fronten. Offisielt rykket tyrkerne inn for å beseire al-Sham.  De har et felles mål om å hindre at kurderne får et sammenhengende område i nord, mot Tyrkia, i et område som heter Afrin.

Kurderne er blitt forrådt før. De er forberedt.

Spørsmålet er hvordan USA stiller seg. USA har samarbeidet tett med kurderne i kampen mot IS i Syria.

Kirkuk kan bli en stor utenrikspolitisk test for Trump. Obama strøk i Syria. Han har ikke råd til å stryke i kurder-spørsmålet.

Trolig forstår Trump meget vel at både Teheran og Ankara tester hans styrke.