Nytt

Bildet: Kurdere holder mobiliseringsmøte til folkeavstemningen i Erbil 8. september. Foto: Azad Lashkari/Reuters/Scanpix

Med over 91 % ja til uavhengighet i mandagens folkeavstemning fortsatte feiringen i kurdiske områder tirsdag. Feststemte kurdere avfeier truslene fra Bagdad og nabolandene med at nabobikkjene bare får fortsette å gjø.

Kurdistans president, Masoud Barazani, overrasket mange da han trosset trusler og advarsler og gjennomførte folkeavstemningen mandag. Den var planlagt holdt høsten 2014, men ble utsatt etter at IS inntok Mosul sommeren 2014. Mens den irakiske hæren stakk halen mellom bena, var det de kurdiske Peshmergaene som stoppet IS fra å innta hele det nordlige Irak.

Barazani sitter på overtid som president og landsfader – hans presidentperiode utløp i 2015 – han er nå 71 år, og han har for lengst plassert sine sønner i posisjon til å overta. Mandagens overveldende ja gir ham anledningen til å få en ærerik slutt på sin livslange tjeneste for kurdernes sak. Kritikken om nepotisme og manglende styring med økonomien vil langt på vei forsvinne i euforien over dette viktige skrittet på vei mot kurdisk selvstendighet – i Irak.

I tirsdagens seierstale hoverte han ikke på samme måte som enkelte av hans mer elleville supportere. Han minnet omverdenen og det internasjonale samfunnet om at folkeavstemningen ikke var en forbrytelse, men en rett garantert av internasjonal lov. Han oppfordret lederne i Bagdad til å legge truslene til side.

– Trusler om straff kan ikke bli verre enn hva vi har måttet tåle av folkemord før. Derfor ber jeg Iraks statsminister Haider Al-Abadi og enhver som tror på fred og dialog om å komme til forhandlingsbordet. 

Dette var Barazanis respons til Al-Abadi, som tidligere på tirsdag ga kurderne en frist på tre dager til å overlate kontrollen med deres to internasjonale flyplasser til irakske myndigheter. Hvis ikke truet han med å stoppe alle internasjonale flyvninger.

Til Tyrkia og Iran hadde Barazani dette å si:

– Gjennom de siste 25 år har vi vist at den kurdiske regionen [i Irak] er en stabiliserende faktor. Vi vil alltid lovprise Tyrkias og Irans hjelp under vår exodus i 1992, etter Anfal og andre forsøk på etnisk rensing. Vi ønsker å bevare dette gode forholdet.

Spill for galleriet

Understøttet av felles tyrkisk-irakiske militærøvelser på grensen mot irakisk Kurdistan, fastholdt Tyrkias president Erdogan i dag sine trusler mot det han kaller kurdernes forræderi. Flere tyrkiske observatører (se lenker under) ser dette som et forsøk på å vise handlekraft overfor sine velgere, særlig overfor hans gode venner i nasjonalistpartiet MHP. MHP på sin side opptrer som forsvarere av den turkmenske befolkningen (etterkommere etter osmanske innflyttere) i oljerike Kirkuk. At Kirkuk vil bli den gryende kurdiske statens vanskeligste nøtt og muligens nye krigsarena, er ikke uriktig, men det er ikke derfor Erdogan nok ikke kommer til å gjøre alvor av sine trusler.

Erdogan har minst fire viktige grunner til ikke å besinne seg:

  1. Økonomien I: På samme måte som krigen i Syria ga Tyrkia et økonomisk oppsving, har også den sekteriske oppløsningen av Irak tjent Tyrkias økonomiske interesser. En ting er at hundrevis av større og mindre tyrkiske selskap, særlig entreprenørselskap, har inntatt kurdisk Irak. Nå står gjenoppbyggingen av Mosul og de nord-vestlige delene av Irak for tur. Gjett hvem som vil være først til mølla der ..?
  2. Økonomien II: Helt siden 2014 har Tyrkia åpnet sine rørledninger og sine utskipningshavner for kurdisk råolje. Sist uke fikk de enda mer å glede seg over, da russiske Rosneft signerte en avtale med irakisk Kurdistan om utvinning og eksport av gass til nettopp Tyrkia. Som The Financial Times skrev samme dag som folkeavstemningen ble holdt:
    • «Til tross for hard og truende språkbruk fra Tyrkia, har de vist liten vilje til stenge rørledningen og stoppe råoljestrømmen fra kurdisk Irak til det internasjonale markedet. Tyrkia tjener på avgiftene de har lagt på rørledningen, og posisjonerer seg som en pålitelig energi-korridor for eksport fra Midt-østen og Russland.»
  1. Økonomi III: Krigen i Syria pågår fortsatt, men tyrkerne taper på alle fronter. Erkefienden Assad ser ut til å bli sittende, og amerikanerne irriterer vettet av tyrkerne ved å la de kurdiske YPG-styrkene lede nedkjempingen av IS i Raqqa (der det også er mye olje). Med Rosneft (les: Russland) på plass i irakisk Kurdistan, dvs. på aksen Iran–Syria, ser nok Erdogan fordeler ved å ta til takke med rollen som pålitelig olje- og gasseksportør. Han vil jo ikke gjøre seg til uvenns med Russland, som er venn med Assad og med Iran, som igjen er venn med Qatar (der Tyrkia har sin egen militærbase).
  1. Kurderne i Syria (Rojava): På samme dag som kurderne i Irak holdt sin folkeavstemning, åpnet Syrias utenriksminister Walid Al-Mouallem for mulig autonomi for de syriske kurderne:
    • «Dette temaet er åpent for forhandlinger og diskusjon når vi er ferdige med å eliminere Da’esh (IS). Vi kan da sette oss ned med våre kurdiske sønner for å finne en forståelse av en løsning for fremtiden.» 

Hva sier så Trump? Han selv har ikke sagt eller twitret så mye ennå, men tirsdag kveld karakteriserte en talskvinne for US Stat Department Al-Abadis trusler som lite konstruktive. Hun understreket at USA støtter et forent, føderalt og demokratisk Irak. Hmm, akkurat som de støtter «et forent, føderalt og demokratisk Syria», kanskje?

Mye kan og vil skje de nærmeste månedene. Midtøsten er ikke som før. Saudi-Arabia tillater kvinner å kjøre bil, og innfører handelsblokade av Qatar. Qatar snur seg til Iran, som støttes av Russland, som på sin side støtter – om enn indirekte – de irakske kurderne. Trafikken til og fra Kurdistan går inntil videre som normalt, både til Bagdad og til nabolandene.

pastedGraphic.png

Kanskje har jublende kurdere rett i at de kan feire, mens Erdogan og Al-Abadi kan gjø så mye de vil?

Barzani in ‘victory speech’ says Kurdistan ready for dialogue

Barzani’s decision to hold referendum ‘betrayal to Turkey,’ Erdoğan says

US: Abadi’s flight-ban on Kurdistan not constructive

Some Turks blame US for Kurdish independence vote

The need to stay calm on the referendum

The unbearable nonsense of confrontation

Maliki’s ‘irresponsible’ politics pushed Kurds away from Baghdad, Erdogan’s assistant

VIDEO: Iranian Kurds celebrate independence referendum

Kurds in Rojava show support for Kurdistan Region referendum

Iraqi Kurdistan independence referendum, 2017

https://www.document.no/2017/09/19/russisk-realpolitikk-rosneft-tungt-inn-i-kurdistan/