Bokstavelig talt med ryggen mot veggen –  dvs. NATO-landet Tyrkia – kjemper kristne irakere, assyrere, armenere og syriske (muslimske) kurdere side om side mot IS og andre islamist-grupper som Nusra-fronten. Sammen har de opprettet de tre autonome områder kalt Rojava (‘vest’ på kurdisk) der trosfriheten og respekten for annerledes troende er direkte oppsiktsvekkende.

Denne videoen  produsert av BBC Arabic, er intet mindre enn et lys i en region der mørkemenn ellers kappes om å formørke horisonten. Den må sees!

Rojava_february2014_2

Under sterk innflytelse og dominans av Det kurdiske arbeiderpartiet, mer kjent som PKK, har kristne og muslimer, menn som kvinner, lykkes med å beskytte de tre selvstyrte sonene. Rojava eller Vestre Kurdistan består av Kobane (Ayn al-Arab på arabisk, noe som betyr arabernes kilde!), Qamishli helt på grensa mot Irak i sør og områdene rundt byen Afrin, nord for Aleppo.

 

Rojavas forsvarere har så langt klart seg med utgamle og enkle våpen mot de mye bedre utrustede islamist-styrkene. Noe hjelp har kanskje kommet over grensen fra de kurdiske områdene nord i Irak, men også de sliter med for få og for lite avanserte våpen i sin kamp mot IS.

 

Kurdiske ledere har i lengre tid bønnfalt amerikanerne om våpenhjelp for selv å kunne stå opp mot IS, men forgjeves. USA har så langt nektet, angivelig av hensyn til «sentralregjeringen» i Bagdad. Det stemmer at våpenhjelp til kurderne vil kunne vekke uro og misunnelse i Bagdad, men det er i beste fall et vikarierende argument. Den reelle årsaken er selvsagt NATO-landet Tyrkia, som med en til tider rasende og stadig mer irrasjonell Erdogan i spissen, ufortrødent fortsetter med sine grandiose planer om en ny ottomansk storhetstid. Her kommer altså fikenbladet, dvs flybasen Incirlik (Incirlik betyr fiken-lund på tyrkisk) inn i bildet. Det er jo ikke første gang Tyrkia nekter å la amerikanske fly benytte Incirlik i kampen mot mørkemenn, amerikanerne fikk jo heller ikke lov av tyrkerne å bruke Incirlik i forbindelse med krigen mot Saddam Hussains Irak i 2003. Med sitt ‘nei’ til å la amerikanske jagerfly fra Incirlik bombe IS-styrkene som beleiret vest-kurderne i Kobane, har Erdogan i realiteten redusert fikenlunden til et fikenblad.

 

Så langt ser det ikke ut til at Obama og Stoltenberg er spesielt villige til å ta den debatten. Men, ifølge uoffisielle kilder har jeg fått vite at kurdiske ledere nå forsøker å få i stand en byttehandel med enorme strategiske og taktiske konsekvenser. De sier til USA: Flytt Incirlik flybase til Erbil, så kan vi sammen ta knekken på IS og kontrollere regionen.

 

Der har USA og deres venner i Stoltenberg-ledede NATO fått et tilbud de bør tenke over.

Med en «alliert» som Erdogan vet man aldri hva som kan skje. Den utmerkede tyrkiske journalisten Burat Bekdil summerte det opp slik:

 

In the entire Middle East, Turkey now has only two allies: Qatar, which looks more like a rich, family-owned gas station than a state; and Hamas, a terrorist organization.

 

Hvor lenge skal verden (og Vesten) tviholde på sine gamle grensedragninger i Midt-Østen? Syria, Libya og Irak har allerede fragmentert i flere deler. Hvorfor ikke la kurderne få sitt eget land? Rojava fortjener det.

 

http://www.bbc.co.uk/programmes/b04t0xnn

http://www.panarmenian.net/eng/news/184768/Kurdish_leaders_in_Iraq_ask_US_for_sophisticated_arms_to_battle_IS

THE OPPORTUNITY OF HISTORY IN ROJAVA

A Mysterious Oil Tanker Might Hold the Key to Kurdish Independence

http://en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Kurdistan_independence_referendum,_2014

http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Kurdistan

http://www.globalsecurity.org/military/facility/incirlik.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Incirlik_Air_Base

http://www.gatestoneinstitute.org/4830/erdogan-book-of-defeat

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.