Nytt

ISIS-flagg vaier fra østsiden av den kurdiske byen Kobani. Det dreier seg bare om timer før byen faller.

USA og koalisjonen har nesten ikke gjennomført flyangrep mot ISIS-stillingene rundt byen. Det er ubegripelig og utilgivelig. Terrenget er flatt. Man kan stå på den tyrkiske siden og se stridsvogner og panservogner fyre av mot byen. Hvor er flyene og dronene? Ingen steder.

Kurderne har satset alt på å forsvare byen. Til BBC sier en talsperson inne fra byen at de også har benyttet selvmordsbombere for å holde ISIS stangen. Men de har for dårlige våpen. ISIS ble tvunget tilbake for et år siden, men er nå tilbake med nye tyngre våpen fra Irak. Med disse kan de skyte motstanden i filler. Kurderne kommer ikke en gang på skuddhold.

Kurderne føler at koalisjonen svikter dem. Den syriske utgaven av PKK har kjempet. Bitterheten vender seg mot USA, men særlig mot Tyrkia. Tyrkiske stridsvogner står oppstilt langs grensen, men foretar seg ingenting. Kurderne føler at Ankara i sitt stille sinn er glad for at kurderne svekkes. Det frykter en kurdisk stat mer enn ISIS.

Tyrkia har i lang tid drevet en renkespill rundt Syria. Det burde alle ha fått med seg. Tyrkias hensikter er sjelden det de sier høyt.

Det burde NATOs nye generalsekretær ha fått med seg. Jens Stoltenberg sa på BBC at alliansen er opptatt av å trygge Tyrkias grenser. Derfor er det utplassert et Patriot-batteri ved grensen. Men Stoltenberg går glipp av poenget. Tyrkia er ikke truet er opptrer ikke som NATO-medlem. Det opptrer som en regional stormakt med en egen agenda som går foran alle andres hensyn. Derfor fikk USA nei til å bruke Incirlik-basen til å angripe Syria og Irak.

Statsminister Devotuglo sa til CNNs Amanpour ikveld at Tyrkia kan tenke seg å gå inn i Syria, men da må det være for å avsette Assad.

BBCs Ian Panell snakker med FSA – Free Syrian Army – talspersoner i Tyrkia  og de sier at folks følelser til koalisjonen har kjølnet betraktelig. De ventet at flyene også skulle angripe Assads styrker. Det gjør de ikke og det gjør folk forbannet.

Slik kan flybombingen komme i en posisjon der den ikke ønskes velkommen.

Obama har hatt en evne til å skyte seg selv i foten når det gjelder Syria. Hvis han lar Kobani falle vil det bli han og USA som blir degradert, ikke ISIS.