Tyrkia bruker den kritiske situasjonen for Kobani til å presse NATO til en løsning på deres premisser. Jens Stoltenberg kom midt opp i den vanskelige situasjonen under sitt besøk til Tyrkia torsdag.

Tyrkia forlanger at det opprettes en flyforbudssone over Syria og en sikkerhetssone for sivile. Begge deler skal NATOs viktigste land stille seg bak. I praksis vil det si at USA havner i krig med Assad-regimet. Det nekter Obama.

Russland har signalisert at det ikke vil godta noen flyforbudssone. Moskva beskytter Assad. Bare det er nok til å gi Obama hodepine.

syria.kobanifoto: Kobani, granatbombenedslag. ISIS har langtrekkende våpen, noe kurdiske YPG ikke har. De er helt avhengige av at amerikanske fly utligner ubalansen. Amerikanerne begynte først å bombe for alvor etter at ISIS sto inne i byen.

 

Tyrkia vil utnytte den kritiske situasjonen for Kobani til å presse USA til å velte Assad. Et slikt press med uforutsette konsekvenser kan ikke USA gå med på. Det er også stikk i strid med Obamas politikk, som vil unngå forpliktelser man ikke ser konsekvensen av.

Men Frankrike har gått inn på Tyrkias premisser. Storbritannia sier det er villig til å vurdere dem.

Begge land er bare skygger av seg selv.

Jens Stoltenberg havnet midt opp i et veikryss under sitt besøk. Tyrkerne forsøkte å presse ham til å se saken fra deres perspektiv.

The West has given a lukewarm reception to demands for a buffer zone on the Syrian side of the border, with a no-fly zone patrolled by Nato. Yesterday, however, Turkey increased its demands, saying that the West must agree to moves to bring down the Assad regime before it will send tanks and troops to save the Kurdish town of Kobani.

..

Turkey regards President Assad as the pre-eminent enemy in Syria and is holding out for a pledge to target his regime, despite predictions that Kobani’s fall is imminent without an intervention only Turkey can provide.

“It’s not realistic to expect that Turkey will lead a ground operation on its own,” Mevlut Cavusoglu, the foreign minister, said yesterday in a defiant appearance alongside Jens Stoltenberg, Nato’s new secretary-general.

Mr Cavusoglu said that Turkey was prepared to take on a bigger role, but only when a deal had been reached with the US-led coalition that included more commitment to fighting “Assad and his regime”.

The Turks have been emboldened by French support for their demand. Britain has also said it is prepared to consider the idea. Mr Stoltenberg, however, said the issue of a buffer zone had not been formally considered within the alliance. “Isis poses a grave threat,” he warned. “So it is important that the whole international community stays united in this long-term effort.”

His language reflects anxieties about antagonising Turkey. Hours earlier Ahmet Davutoglu, the Turkish prime minister, hit out against “those who were silent in the face of the missiles” launched by the Assad regime, for “creating a global perception that Turkey should instantly solve the issue” of Kobani by itself.

Men det internasjonale samfunn forlanger ikke at Tyrkia løser problemet Kobani. Ankara kan begynne med å slippe igjennom kurdiske frivillige og våpen. Det er denne blokaden som gjør kurdere rasende og «pisses andre off». Sårede kurdere tør ikke legge seg inn på tyrkiske sykehus av frykt for å bli tatt. Det er omfattende uro i kurdisk-dominerte byer. Kobani er blitt et symbol. Hvis den faller vil Ankara få merke følgene.

In the southern city of Gaziantep mobs roamed the streets wielding clubs, knives and shotguns. In Bingol, assailants severely wounded the province’s police chief in an assassination attempt in the street that left his deputy and two other officers dead.

 

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/middleeast/article4232212.ece