Nytt

Tyrkia kan få ISIS på dørstokken og ødelegge alt forsoningsarbeid mellom Tyrkia og kurdere. Hvis Kobani faller. Så langt ser Tyrkia ut til å foretrekke et slikt scenario fremfor å hjelpe kurderne.

Fremdeles blir medlemmer av den kurdisk-syriske militsen PYD anholdt når de forsøker å krysse grensen. Kurderne er rasende.

Det vekker gammelt nag. Flere medlemmer av det regjerende AKP-partiet tvitrer støtte til ISIS. Kurderne får bekreftet mistanken om hvor AKPs sympati virkelig ligger.

Former Deputy Prime Minister Emrullah İşler came under criticism on Wednesday after indicating in a controversial tweet that the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) is more humane than the terrorist group Kurdistan Workers’ Party (PKK) because at least it does not torture its victims.

“What was the crime of the youth who died after he was struck by stones in the head? Even ISIL cannot hold a candle to those who did this. ISIL also kills, but at least does not torture,” İşler, now a deputy of the ruling Justice and Development Party (AK Party) wrote on Wednesday in the Twitter post, which he later removed after criticism on social media.

Han var ikke den eneste.

Meanwhile, Parliamentary Assembly of the Black Sea Economic Cooperation (PABSEC) head and Justice and Development Party (AK Party) İstanbul deputy İsmail Safi also came under fire for posting tweets in support of ISIL.

“Only ISIL can break the neck of you monsters [PKK]. As they say; an old poacher makes the best gamekeeper. Why don’t you just go to Kobani instead of taking to the streets to protest ISIL for the Kobani siege,” Safi said in his tweets.

Cemil Barlas, the son of Mehmet Barlas, a Sabah daily columnist, is another who posted provocative tweets late on Wednesday in support of ISIL. “The characterless Kurdish politics and the parallel structure make me sympathize even with ISIL. This is reality,” Barlas tweeted.

ISIS rykket frem i den østlige del av Kobani onsdag. Tyrkia vil ha en fly-forbudssone over Syria. Den vil USA måtte patruljere. Det vil garantert øke sannsynligheten for at amerikanske fly kommer i krig med Assad-regimet. Det er nettopp hva Ankara ønsker.

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa Tyrkia ikke kunne rykke inn alene, men måtte ha støtte fra allierte. Kurderne vil bare at våpen og soldater skal kunne passere. Tyrkia er mer innstilt på å hente ut fordeler hvis det skal gjøre noe.

Mevlut Cavusoglu uttalte seg etter samtaler med Jens Stoltenbeg.

 

http://www.todayszaman.com/national_isil-kills-but-does-not-torture-senior-ak-party-figure-says_361043.html

 

http://www.bbc.com/news/world-europe-29548662