Tidligere medarbeidere av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og politiske kommentatorer mener at motivet for kampen mot PKK og IS er et ønske om å gjenvinne makten gjennom krig.

For å få til det må Erdogan starte en ny krig mot kurderne. Han forsøker å hisse opp en nasjonalistisk stemning. PKK spiller hans spill når de svarer med angrep på politi og soldater. Seneste tirsdag ble tre soldater drept.

Mange mener at Tyrkias ønske om å bidra i kampen mot IS i virkeligheten er et påskudd til å krige mot PKK og svekke YPG-militsen i Syria.

Tyrkiske aviser rapporterer at de fleste pågrepne IS-mistenkte er løslatt av mangel å bevis. Det lyder ikke overbevisende. Tyrkisk etterretning har kunnet kartlegge IS’ nettverk i Tyrkia i årevis, hvis de hadde villet. Mange mener de heller har samarbeidet med dem.

Da IS sendte en selvmordsbomber inn i Suruc for to uker siden og drepte 32 mennesker, var begeret fullt for kurderne. De som ble rammet var aktivister som var kommet sammen for å planlegge gjenoppbyggingen av Kobani.

Kurderne kan ikke tilgi Erdogan at tyrkiske soldater sto og så på at kurderne ble drept og byen ødelagt, uten å løfte en finger. Tyrkia nektet til og med kurderne å sende forsterkninger og materiell til den beleirede byen.

På toppen av det hele er lederen for det kurdiske koalisjonspartiet, HDP, den karismatiske Selahattin Demirtas, satt under etterforskning fordi han våget å kritisere Tyrkias unnfallenhet og kollaborasjon med IS, skriver Financial Times.

Selahattin Demirtas

foto: Now, though, rumors have circulated that officials are trying to close down the party and target its charismatic leader, Selahattin Demirtas. He is facing a judicial investigation over protests against Turkey’s approach last year to the battle for Kobani, the Syrian Kurdish border city that faced an Islamic State onslaught. Kurds accused Turkey of aiding the extremists, while the West was sharply critical of Turkey for not coming to the aid of the Kurds.

Men Demirtas lar seg ikke skremme. I stedet for å påberope seg parlamentarisk immunitet, har han bedt om at den oppheves. Han sier de ikke har noe å frykte.

When Turkish president Recep Tayyip Erdogan last week called for the arrest of members of parliament with “terrorist links”, Selahattin Demirtas, the country’s leading Kurdish politician, delivered an unusual response.

Rather than objecting, Mr Demirtas and fellow members of the pro-Kurdish People’s Democratic party (HDP) submitted a petition the next day to lift their own immunity from prosecution.

“We want to show that we are not afraid,” says Mr Demirtas, a 42-year-old human rights leader who is the party’s co-chair and most visible face. “We have never supported violence, terrorism or racism. They can never find anything like this in any of my speeches. We won’t bow to pressure and blackmail.”

Demirtas kritiserer PKK og Abdullah Ocalans øye-for-øye-politikk. Drapene på soldater og politi går bare utover kurderne og skaper den nasjonalistiske stemningen Erdogan ønsker for å gjenvinne makten.

Selv New York Times ser et dystert mønster i Erdogans reaksjonsmåte. Han bruker jernneven, enten det er parkdemonstranter eller anklager om korrupsjon i hans nærmeste sirkler.

Ikke bare viser Erdogan en voldsom aggresjon mot de han oppfatter som fiender. Han stempler dem også som spioner og forrædere, utenlandske lakeier osv. Denne retorikken gjør politikken til noe hatefullt og blodig.

Confronted with widespread protests two summers ago, Prime Minister Recep Tayyip Erdogan ordered a harsh police crackdown and tarnished the demonstrators as traitors and spies. Faced with a corruption inquiry focused on his inner circle, he responded by purging the police and judiciary.

So when Mr. Erdogan, now president, suffered a stinging electoral defeat in June that left his party without a majority in Parliament and seemingly dashed his hopes of establishing an executive presidency, Turks were left wondering how he would respond.

Now, many say they have their answer: a new war.

Raseri

Erdogan ble rasende da det kurdiskledete HDP greide å krysse den usedvanlig høye sperregrensen på 10 prosent med god margin i valget 7. juni.

“The overall assumption is that President Erdogan wants to create the conditions so the result of June 7 can be overturned, so that he can run the country from the presidency,” said Suat Kiniklioglu, a former lawmaker from Mr. Erdogan’s party and the executive director of theCenter for Strategic Communication, a research organization in Ankara.

Now a sharp critic of Mr. Erdogan, Mr. Kiniklioglu said, “I think there is little debate among normal and sane people in Turkey” that the war with the Kurds is being used as a tool to reverse the election defeat. The Justice and Development Party, known as the A.K.P., recently began conducting nationwide polls to see how it might fare in snap elections, which could be held as soon as November.

Flere ukers forhandlinger om en koalisjonsregjering har ikke ført frem, og det sies det er Erdogan som blokkerer en løsning.

Blod-politikk

Leder av det største opposisjonspartiet mener Erdogan ønsker å gjenvinne makten gjennom en blodig krig. En krig mot kurderne i den uforutsigelige situasjonen som rår i Irak, Syria og Tyrkia, er det vanskelig å skjønne at en ansvarlig politiker tør å begi seg ut på. Men Erdogan er en spiller som er villig til å spille høyt. Han tror de andres nerver svikter først.

Kemal Kilicdaroglu, the leader of the largest opposition party, the secular People’s Republic Party, has accused Mr. Erdogan of interfering in coalition talks by preventing Prime Minister Ahmet Davutoglu, the party leader who on paper is Turkey’s most powerful politician, from negotiating a deal, and also of using war for domestic political gain.

“I say this with all sincerity: Prime Minister Davutoglu really is willing to sit down and form a coalition and save the country from its problems,” Mr. Kilicdaroglu said in a recent television interview. “But the person sitting in the post of the presidency is not allowing it.”

He added, “If there is an aim to take the country to elections through blood politics, that would be extremely costly.”

 Forregner seg

Politiske kommentatorer i Tyrkia tror Erdogan forregner seg. Demirtas har lyktes å gjøre HDP til et parti som favner bredere enn landets 15 millioner kurdere. Han har fått med de sekulære, venstreorienterte vest i landet. De som demonstrerte i dagevis i Gezi-parken.

Det krever et personlig mot å stå opp mot AKP i Tyrkia som europeere kanskje ikke får med seg. Under valget eksploderte det flere bomber på valgmøter. De ble sendt i blomsterbuketter.

Born into a Zaza-speaking family in Elazıg, eastern Turkey, Mr Demirtas combines personal charm and political nous. He engineered June’s election triumph by looking beyond the nation’s 15m Kurds to attract the secular, leftist voters who led anti-government protests in Istanbul’s Gezi Park two years ago.

The Democratic Society party he joined in 2007 was closed down two years later by the government, which is now threatening to shutter the HDP. Mr Demirtas’s defiance in the face of repeated political and personal threats has prompted younger Turks to liken him to Jon Snow, the hero of the television series Game of Thrones, who fights a terrifying army of the undead.

Når man opererer i et landskap hvor myndighetene kan være villig til å utsette politiske motstandere for terror, blir det vanskelig å forsvare seg. Det minste omverdenen kan gjøre er å forstå hvor dypt Erdogan er villig til å synke.

“People look to us for morale and strength,” he says, sitting in the HDP’s unremarkable Ankara headquarters, where young staffers work through the sweltering August heat without air-conditioning. “If the government succeeds in frightening us with threats then society as a whole will be intimidated.”

..

He also described the murder of two policemen in Urfa last month as “smelling of a dirty provocation”.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂