Flere tusen syrere har flyktet over grensen til Tyrkia, og mange tror det bare er begynnelsen. Syria kan bli destabilisert. Tyrkia er sterkt involvert.

Det er noen år siden landene avskaffet visaplikten, og Recep Tayyip Erdogan har sagt det er uaktuelt å stenge grensen. I realiteten er det en utstrakt hånd til opposisjonen og det forfulgte folket i Syria, og Damaskus liker det dårlig. Like lite som de likte at Ankara lot opposisjonen møtes i Antalya for et par uker siden.

Speaking Thursday on Turkish radio, Prime Minister Recep Tayyip Erdogan expressed his concern about the growing violence on Turkey’s 500-mile border with Syria, and sought to reassure the world that the crossings would remain open, NTV, a private television station, reported. “It is impossible for us to close down the border,” Mr. Erdogan said.

He added that he had spoken with the President Assad three days ago, and that Turkey was following events in Syria “with concern.”

Det er mange faktorer inne i bildet. Ikke minst mulighet for masseflukt fra Syria.

Det meldes nå at tusener av soldater står oppmarsjert utenfor Jisr al-Shughour, byen der myndighetene hevder 120 soldater ble drept av opprørere sist mandag. Men stadig færre tror nå på denne versjonen. Det har ikke vært noen offisielle begravelser, hvilket det helt sikkert ville vært hvis soldatene var blitt drept. Denne taushet styrker mistanken om at det var soldater som deserterte og ble skutt av sikkerhetsstyrker.

En innbygger fra Jisr al-Shughour sier til BBC at et par tusen soldater desertererte, og han sier mange flykter over til Syria. Hvis dette er tilfelle vil det falle Damaskus tungt for brystet.

Kurderne

En viktig faktor for Tyrkia er kurderne. De har vært undertrykt i Syria som i Tyrkia. Men nå har Assad forsøkt å vinne deres gunst med konsesjoner. På dette punkt er det Ankara som er paranoid.

One reason behind Ankara reaching out to Syria is that it has a restive Kurdish population, which political scientist Nuray Mert of Istanbul University says has close ties with the Kurdish rebel group, the PKK, which is fighting the Turkish state.

«We know that there are very close links between PKK and Syrian Kurds, and this [is] another threat of destabilization in Turkey because anyway we have huge problems concerning the Kurdish problem,» Mert said.

One of the main factors behind the rapprochement between the two countries was President Assad’s crackdown against Syrian Kurdish nationalists. Now, according to diplomatic correspondent Idiz, Ankara fears Mr. Assad may be reaching out to his restive Kurdish population.

«We understand Bashar al-Assad is now trying to co-opt the Kurds. What happens to them politically and how they interact with northern Iraq and the Kurds in Turkey is of relevance [to] Ankara,» Idiz said.

Stikkordet for det som skjer er sekterisme: at gruppene skiller seg ut og tar vare på sine medlemmer. Syria styres av alevitter, men det er også mange alevitter i Tyrkia. Hele 12 millioner. Det gjør at man følger med på hva som skjer med ens egen gruppe, på tvers av landegrensene.

Increasing Number of Syrians Flee to Turkey

Anticipating Crackdown, More Syrians Flee to Turkey

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂