Tyrkia går nå inn for en flyforbudssone på syrisk side, til tross for at hverken IS eller kurdiske YPG har flyvåpen. Samtidig sier Tyrkia at det vil støtte styrkene som bekjemper Assad og IS. I praksis er det Nusrafronten.

Tyrkia vil med andre ord lure NATO og USA med på en strategi som slår to fluer i ett smekk: Assad og PKK.

Motivet er litt for gjennomskuelig. USA har sagt at det ikke kommer på tale å håndheve noen flyforbudssone.

Men samtidig kvier USA seg for å motsi Tyrkia offentlig. De blir «taken for a ride». Tyrkia kan angripe YPG samtidig som kurderne kjemper med amerikansk luftstøtte. Det er både absurd og farlig.

Også Reuters er med på Tyrkias spill når de skriver:

Turkey and the United States are working on plans to provide air cover for Syrian rebels and jointly sweep Islamic State fighters from a strip of land along the Turkish border, bolstering the NATO member’s security and providing a safe haven for civilians.

Flystøtte for «syrian rebels» vil si Nusra-fronten. Det finnes ikke moderate opprørsgrupper igjen. Nå er det bare salafister.

Tyrkia ønsker en allianse med salafister som de kan bruke og som det er mulig å inngå avtale med. At disse er antivestlige bryr ikke Tyrkia seg om. Ankara er selv blitt stadig mer antivestlig i sin politikk og direkte fiendtlig mot Israel.

Hvis ikke USA passer på kommer Tyrkia til å lure USA inn i en felle. Ankara later som om Washington er enig i at opprørerne skal få flystøtte. YPG får allerede flystøtte fra USA, noe Ankara misliker sterkt. Når Ankara sier «opprørere» mener de Nusrafronten, som er en filial av al-Qaida.

ahmet-davutoğlu_158976

While no such formal arrangement has been struck with Washington, Prime Minister Ahmet Davutoglu said the two allies saw eye to eye on the need to provide air cover for moderate Syrian rebels fighting Islamic State.

«What we have now is air coverage to clear a region from Daesh (Islamic State) and support the moderate opposition so they can gain control of that region,» Davutoglu told Turkey’s ATV in an interview broadcast live.

Med et Ankara som bomber kurderne er dette en livsfarlig vei å slå inn på for USA. Da risikerer Obama virkelig å fuck up Syria og hele Midtøsten, enda mer enn han har gjort.

Jatter amerikanske tjenestemenn med Ankara eller leker de med tanken på å opprette en IS-fri sone langs grensen.

In Washington, U.S. officials said discussions were ongoing about the size and scope of a safe zone along the border, which would be cleared of Islamic State fighters and allow moderate rebels to operate freely.

«The goal is to establish an ISIL-free zone and ensure greater security and stability along Turkey’s border with Syria,» a senior Obama administration official said, speaking on condition of anonymity. ISIL is an acronym for Islamic State.

Det er bare det at en IS-fri sone på Ankara-jargong også betyr at den er kurder-fri. Da må USA se på at Ankara klipper klørne til den eneste militsen som har vist seg effektiv mot IS. Er Obama så gal?

The YPG made further gains against Islamic State in northern Syria on Monday, capturing a town near the Euphrates River after a month-long offensive aimed at cutting their supply lines, the Syrian Observatory for Human Rights, which monitors the conflict, and YPG spokesman Redur Xelil said.

Også Reuters har fått med seg mistanken om hva som er Ankaras virkelige mål og motiv:

has raised suspicions that Turkey’s real agenda is checking Kurdish territorial ambitions rather than fighting Islamic State.

Likevel presterer talsmann for State Department, John Kirby, å gi et svar som oser av forlegenhet og rådvillhet. Kirby forsøker å dekke over amerikanernes nakenhet, men gjør ting bare verre. Han benekter det enhver kan se: At det er en sammenheng mellom Tyrkias lissom-kamp mot IS og bombingen av kurderne.

Kurderne i Tyrkia er bekymret. De ser at Erdogan er villig til å øke konfliktnivået, og dermed risikere at krigen igjen bryter ut for fullt inne i Tyrkia.

YPG sier tyrkisk artilleri beskjøt dem.

The YPG on Monday accused the Turkish army of shelling its positions in a village on the outskirts of the Islamic State-held border town of Jarablus.

Ankara vet og USA vet at PKK, YPG og PYD bare er forskjellige navn for samme gruppe. Når Ankara bomber PKK, bomber det USAs allierte. At USA fortsetter å snakke om PKK som terrorister det er lov å bombe, svekker USAs egen front mot IS. Det er elementært.

Det er ikke slik at Tyrkia bare nødtvungent bomber PKK. Det gjør det til overmål og ønsker å eskalere.

Jens Stoltenberg ymtet frempå med at han forsto dette da han sa at responsen må være proporsjonal. Lenger turde han ikke gå.

But the Kurdish group has links to the PKK, considered a terrorist organization by Turkey, the European Union and the United States. The two share not only ideology but fighters, with the PKK drawing Syrian Kurdish fighters to its camps in northern Iraq and Turkish Kurds among the PYD ranks.

Davutoglu sier PYD kan ha en plass innenfor et nytt Syria, men da må det bryte med Assads styrker og samarbeide med opposisjonen.

Davutoglu was quoted in the Hurriyet newspaper as saying the PYD could «have a place in the new Syria» if it did not disturb Turkey, cut all relations with the administration of Syrian President Bashar al-Assad and cooperated with opposition forces.

I rene ord betyr det at kurderne må bryte med sin fiendes fiende, som er deres taktiske allierte, og heller samarbeide med fienden som ønsker å drepe dem.

Det skal bli spennende å se hvordan NATOs ambassadører håndterer problemene på møtet Tyrkia har innkalt til tirsdag. Trolig trår de bare vannet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂