Den regjeringsvennlige avisen Yeni Safak kan fortelle at tyrkiske myndigheter har transportert og bevæpnet 500 syriske opprørere og sendt dem via Tyrkia og inn i det nordlige Syria for å bekjempe den kurdiske militsen YPG.

YPG har hatt stor fremgang den senere tid og Tyrkia er redd at YPG skal ta grensebyen Azaz.

Tyrkia bombet YPG-militsen og dens politiske arm, PYD, for fjerde dag tirsdag.

The Turkish military has been hitting PYD targets in Syria since Saturday and continued to shell the PYD militants in Azaz near the Mennagh air base on Tuesday.

Tyrkia sier kurdisk fremrykking er en nasjonal sikkerhetstrussel. Tyrkia ser en sammensvergelse mellom Russland, Iran, Assad og kurderne. Alle fire er med i offensiven rundt Aleppo og det nordlige Syria. Men siden kurderne er effektive mot IS, ønsker ikke USA at Tyrkia skal bombe YPG og PYD.

Intervensjonen viser hvordan Tyrkia havner på motsatt side av USA i krigen i Syria. USA støtter YPG som har vært den mest effektive styrken i kampen mot IS i Syria. For Tyrkia er det underordnet. Tyrkia frykter kurderne mer enn de frykter IS. Det kan også være grunn til å mene at Tyrkia ønsker å få Assad fjernet og det med islamisters hjelp. Tyrkia har tidligere støttet IS, aktivt og passivt. Forholdet har kjølnet og IS fører nå krig mot Tyrkia. Det er en krig Tyrkia har invitert til ved å innlate seg med IS.

Men fortsatt er det soldater med tilknytning til Det muslimske Brorskap som Syria støtter seg på. Det sier noe om hvor Tyrkia står politisk i Syria.

Kurderne spiller på lag med den syriske regjeringshæren og russerne. De rykker frem samtidig.

Dette er en ny konstellasjon og stiller USA i en vanskelig posisjon.

 

According to a report published in Yeni Şafak on Tuesday, a large number of anti-Syrian government fighters were dispatched to Syria through Turkey on Feb. 13 after Kurdish People’s Protection Units (YPG) exploited an offensive by the Syrian army, supported by Russian bombing and Iranian-backed Shiite militias, and seized ground from Syrian rebels to extend their presence along the border.

The Faylaq al-Sham group, also known as the Sham Legion and presviosly affiliated with the Syrian Muslim Brotherhood, sent 500 fighters situated in the Syrian northwestern city of Idlib to Azaz via Turkey on Feb. 13 to secure a route to Aleppo and prevent the YPG forces reaching Azaz.

The daily said the crossing of anti-Syrian government rebels was conducted with the approval and under the supervision of the Turkish government. Fighters from Faylaq al-Sham reportedly set off from Idlib, entered Turkey through the Cilvegözü border gate in the southeastern province of Hatay and traveled to the Öncüpınar border gate in Kilis to reach Azaz. The arms and ammunition of the fighters were also sent to Azaz under high security measures.

Turkey on Monday warned YPG fighters in northern Syria that they would face the «harshest reaction» if they tried to capture the town.

«We will not allow Azaz to fall,» Prime Minister Ahmet Davutoğlu told reporters on his plane on the way to Ukraine, adding YPG fighters would already have taken Azaz and Tal Rifaat further south had it not been for Turkish artillery firing at them over the weekend. «If they approach again they will see the harshest reaction,» he said.

Turkey is enraged by the expansion of Kurdish influence in northern Syria, calling the YPG a terrorist group.

 

http://www.todayszaman.com/diplomacy_pro-govt-daily-claims-500-rebels-crossed-into-syria-through-turkey-to-fight-against-ypg_412455.html