Barack Obama har ikke villet sette inn amerikanske tropper på bakken i Syria og i Irak er det også begrenset. Det har hemmet luftkrigen mot IS. Men nå har USA funnet styrken som kan fungere som luftvåpenets forlengede arm: Den kurdiske YPG-militsen.

Journalistene Matt Bradley og Joel Parkinson har en fascinerende reportasje fra og om de kurdiske geriljasoldatene i Wall Street Journal.

Amerikanerne er blitt imponert over kurdernes kampvilje og mot. De kaster ikke våpnene slik den irakiske regjeringshæren gjør. De begår ikke bestialiteterer slik shia-milits gjør. De er ryddige og effektive.

Kobani var et vannskille. Kurderne fikk vist hva de er verdt.

Nå er samarbeidet med amerikanerne en realitet. Kurdiske kommandanter snakker direkte med amerikanske kommandosentra.

kurdisk.kvinnelige.krigere

Foto: De kvinnelige krigerne er PKKs varemerke. De reflekterer PKKs marxistiske ideologi: Full likestilling. Jentene har vist seg modige og sterke. De minner dessuten om et annet land hvor kvinner deltar på likefot i militæret: Israel. Begeistringen for Israel er stor blant kurderne. De sammenligner sin kamp med Israels grunnleggelse. Det Israel klarte mot sterke odds, skal de.

U.S. war planners have been coordinating with the Syrian affiliate—the People’s Defense Units, or YPG—on air and ground operations through a joint command center in northern Iraq. And in two new centers in Syria’s Kobani and Jazeera regions, YPG commanders are in direct contact with U.S. commanders, senior Syrian Kurdish officials said.

“There’s no reason to pretend anymore,” said a senior Kurdish official from Kobani. “We’re working together, and it’s working.”

For alle som har fulgt krigen er dette en gamechanger. USA har manglet en effektiv samarbeidspartner. Den frie syriske hær eroderte innenfra. Snart var bare islamister igjen. Så dukker kurderne opp.

 

U.S. defense officials said coordination with YPG units, including some inside Syria, has improved the ability of coalition aircraft to strike Islamic State positions and avoid civilian casualties. U.S. Defense Secretary Ash Carter during a visit to the region this week said YPG forces in Syria are “extremely effective on the ground.”

But now, “the U.S. has become the YPG’s air force and the YPG has become the U.S.’s ground force in Syria,” said Henri Barkey, a former State Department analyst on Turkey now at Lehigh University.

Tyrkia

Hva gjør Tyrkia? Samarbeidet er en alvorlig strek i regningen for Ankara. Erdogan og hans menn er mer redd for en kurdisk stat enn IS.

Men torsdag denne uken gikk Ankara med på at USA kan benytte Incirlik-basen i øst til angrpe på IS i Syria. Det er en stor innrømmelse for Ankara, som ikke lenger hadde noe valg.

Dermed rakner opplegget for Erdogan, som kanskje har havnet i krig med både IS og PKK. Selvmordsangrepet i Suruc mandag der 32 ble drept og over 100 såret, var et alvorlig varsel. PKK har drept tre politimenn som hevn for det de mener er Tyrkias samarbeid med IS.

Det er fallhøyde for alle parter i denne krigen.

Anerkjennelse

kurdisk.milits

Foto: De kurdiske kvinnelige soldatene er motstykket til IS og deres brutalitet. Ikke lett å skulle gå mot disse jentene for Erdogan.

Enda verre for Tyrkia: Både amerikanske og britiske diplomater sier det er på tide at europeiske stater går inn for en tilnærming til PKK. Dette sitter fortsatt for langt inne for Obama, men han kan bli tvunget av begivenhetene.

Some senior U.S. and British diplomats said the time has come for the U.S. and some European states to consider a broader rapprochement with the PKK. But U.S. officials said Washington is unlikely to revise the PKK’s terror listing without a green light from Turkey, which has itself sent mixed messages to Washington about its own dealings with the group.

U.S. military personnel aren’t on the ground inside Syria vetting Kurdish forces, making it difficult to discern the affiliations of individual Kurdish fighters who may benefit from U.S. airstrikes, said a senior U.S. defense official. “These guys don’t exactly wear patches identifying what groups they’re fighting for,” the official said, “but they are fighting the right guys.”

Helomvending

kurdisk.ypj.milits

Foto: USA er alliert med en marxistisk gerilja som bekjemper et NATO-land. Det er en underlig konstellasjon. IS ufattelige brutalitet kom PKK til «hjelp». De var uten tvil the good guys sammenlignet med disse barbarene, og hva mer er: De viste at de kunne slå dem.

Det er bare tre år siden USA klasset PKK som terrorister og hjalp Tyrkia med etterretning som gjorde det mulig å bombe PKK-hovedkvarteret i Nord-Irak.

Nå samarbeider USA tett med YPG, som bare er et annet navn for PKK:

The PKK says its affiliates—Syria’s YPG and groups called the PJAK in Iran and the HPG in Iraq—are separate but closely linked. PKK fighters and some analysts say they are one and the same.

“It’s all PKK but different branches,” Ms. Ruken said, clad in fatigues in her encampment atop Sinjar Mountain this spring as a battle with Islamic State fighters raged less than a mile away at the mountain’s base. “Sometimes I’m a PKK, sometimes I’m a PJAK, sometimes I’m a YPG. It doesn’t really matter. They are all members of the PKK.”

Kommer Tyrkia til å sitte og se på at initiativet glir ut av hendene på dem? Hvis tyrkerne skulle gå over på den mørke siden, kan en ny konflikt med kurderne bli en blodig affære. Og spillet er høyt for Ankara. Hvis de taper kan utgangen bli en kurdisk stat med 30 milliioner innbyggere. Da brister Erdogans imperiedrømmer.

– Deres tid er inne

Diplomater og politikere ønsker direkte våpenleveranser til kurderne. Jo større trussel IS representerer, jo mer effektive kurderne viser seg, jo større vekt får kravet om at de må få våpen.

Calls are growing from European and some U.S. policy makers for the PKK to be removed from terror lists and directly receive arms from Washington. In February, two fighters from the YPG’s all-female YPJ militia were invited to Paris’s Élysée Palace to meet with President François Hollande —their first such meeting with a NATO leader.

“The Kurds have emerged as the best buffer against Islamic State, and the PKK’s military prowess has shifted perceptions of them in the West,” said Marc Pierini, former European Union ambassador to Turkey now at the Carnegie Endowment in Brussels. “It looks like their moment may be coming.”

Flere har sagt at det eneste gode som ser ut til å komme ut av krigen kan være en kurdisk stat. Men prisen blir høy.

 

http://www.wsj.com/articles/americas-marxist-allies-against-isis-1437747949?mod=trending_now_4

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂