Nytt

Bildet: YPG-soldater i Qamishli, Syria, 11. mars 2016. Det er disse som nå vil få tyngre våpen av amerikanerne. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

Donald Trump har bestemt at de kurdiske styrkene som kjemper mot IS i Syria, kalt YPG, skal få tunge våpen. Det vil garantert provosere Erdogan voldsomt. Erdogan møter Trump i midten av måneden.

President Trump has approved a plan to provide Syrian Kurds with heavier weapons so they can participate in the battle to retake Raqqa from the Islamic State, the Pentagon said on Tuesday.

American military commanders have long argued for arming the Y.P.G., a Kurdish militia that contains some of the most experienced fighters among the Syrian force that is battling the Islamic State.

Men Erdogan mener at YPG er ensbetydende med PKK; som Tyrkia kaller terrorister. Trump kjøper ikke denne forklaringen og de to landene har vært uenige lenge. Nå har Trump hugget over den gordiske knuten og spørsmålet er hvordan Erdogan reagerer.

While the Kurds are combat-hardened fighters, American officials have said that they will need anti-tank missiles, heavy machine guns, mortars and armored vehicles to take on Islamic State fighters in Raqqa, who are well equipped and have fortified their positions.

It is not clear how the Trump administration plans to avoid a backlash from Turkey.

Pentagon sier de vil rasjonere ammunisjonen til de tunge våpnene. Det kommer neppe til å tilfredsstille tyrkerne.

But American military officials have previously suggested that the United States might provide the Kurdish fighters with just enough weapons to take Raqqa while restricting the supply of arms and ammunition they would receive after that operation.

“We would be transparent with them,” Gen. Joseph L. Votel, the commander of the United States Central Command, said of the Turks during a visit to Syria in February. “We could meter things like ammunition.”

I kamp med Assad-styrker

Syriske regjeringsstyrker og USA-støttede opprørere støtte sammen i et ørkenområde nær grensa mot Jordan og Irak tirsdag.

Konfliktnivået i området har økt de siste dagene, og kampene skjedde ifølge regimestøttede syriske medier dagen etter at amerikanske, britiske og jordanske styrker «samlet seg» på jordansk side av grensen mellom Syria og Jordan.

Denne nyhetsmeldingen henviste etter alt å dømme til den årlige amerikansk-jordanske militærøvelsen kjent som «Eager Lion». Ifølge statlige jordanske medier deltar rundt 7.400 soldater fra over 20 land i øvelsen.

Syrias utenriksminister Walid al-Moallem advarte mandag Jordan mot å sende soldater til landet, samtidig som han la til at regimets neste steg mest sannsynlig blir å sikre grensa mot Irak.

Regimekontrollerte medier meldte samme dag at den syriske hæren og dens allierte har gjennomført første fase av en operasjon som tar sikte på å sikre den syrisk-irakiske grensa, etter at de har rykket fram om lag 45 kilometer og tatt kontroll over al-Sabe Biyar-området og to høyder.

Ifølge eksilgruppa SOHR skjedde flere sammenstøt i den sørlige utkanten av Homs-provinsen midt i Syria tirsdag, der regjeringsstyrkene har vært på offensiven i flere dager.

En talsmann for en opprørsfraksjon knyttet til Den frie syriske hær sier at det syriske regimet gjennomførte luftangrep mot hans gruppe uten at noen ble drept. Han anklagde samtidig regimet for å stikke kjepper i hjulene for deres kamp mot IS.

Ifølge ham skjedde kampene på en motorvei som går mellom Damaskus og Bagdad. Opprørerne skal ha svart med å slå til mot Khalkhala-flybasen og et regimekontrollert kraftverk i nærheten. (NTB)

Egen stat?

Kurderne i Kurdistan har berammet egen folkeavstemning til høsten om uavhengighet fra Bagdad. Også her er Tyrkia del av konflikten. Kurderne vil inkludere Kirkuk, noe Tyrkia er sterkt imot. Et alternativ er en løs tilknytning innenfor en føderasjon. Men etter alt å dømme vil det være en de facto selvstendig stat. Hvis kurderne i Syria blir avgjørende for kampen mot IS, kan det bli vanskelig å stanse marsjen mot en selvstendig kurdisk stat.