Nytt

NTB/AP kaller Chelsea Manning for «Varsleren Chelsea Manning», mens offentliggjøringen av hemmelig materiale fra Macron-leiren er hacking som ikke fortjener nærmere granskning.

Omtalen av de to lekkasjene sier noe om hva som er politisk stuerent. Å stjele 700.000 dokumenter fra det amerikanske forsvaret gjør at man fortjener navnet varsler. Fordi:

Rundt 700.000 dokumenter skal hun ha lekket, primært fra Irak der Manning tjenestegjorde som soldat innen USAs militære etterretning. Dokumentene avslørte blant annet overgrep begått av USAs irakiske allierte i landet, og de dokumenterte også at tallet på drepte sivile var langt høyere enn tidligere kjent.

Vi husker alle videoen er en stemme instruerer et helikopter til å bombe noen mennesker på bakken som viser seg å være en kameramann fra Reuters bla Men rettferdiggjør det at et medlem av etterretningen kan stjele 700.000 dokumenter?

NSA-sjef Mike Rogers sa i dag at de oppdaget at russerne holdt på å bryte seg inn i Macron-kampanjens systemer fredag kveld. Men materialet ble publisert onsdag, før debatten. Hvorfor blir ikke elementære fakta holdt opp mot hverandre?

Men enda verre: Bare man sier ordet «russere» trenger man ikke forholde seg til innholdet i lekkasjene. Hvis dokumentene viser at Macron har hemmelige konti på Caymans, er ikke det interessant hvis det er russerne som har gravd det frem? Eller sier man rusesrne fordi man da per definisjon legger ballen død?

Det var fredag kveld at store mengder filer ble publisert av noen som kalte seg EMLEAKS. Franske myndigheter gikk straks ut og ba franske medier om ikke å publisere materialet, som skal ha vært en blanding av ekte materiell og falsk informasjon. (NTB)