Barack Obama har omgjort straffer i et antall som overgår alle tidligere presidenter – til sammen! Den mest provoserende er nedsettelsen av straffen til Bradley/Chelsea Manning fra 35 til syv år. Det betyr at Manning ut til våren.

Løslatelsen av Manning er et kraftig politisk signal som Obama vet hisser opp politiske motstandere. Selv blant hans egne er det nok de som synes dette var over the top.

Manning var den første som i massivt omfang stjal hemmelige dokumenter mens han tjenestegjorde i Irak og smuglet dem ut. Han ga dem til Wikileaks som scoret stort i publicity. Mediene elsket å spille videoen med helikopteret som pulveriserer en bil. Man hører control ta feil av et kamera og et våpen. Et Reuters-team ble drept.

Manning ble tatt og dømt. I fangenskap begynte han å oppføre seg snålt. Han ville skifte kjønn, og gå fra Bradley til Chelsea. Det er slik han nå fremstår. Han virket ikke å ha det helt godt. På bildet av ham som Chelsea ser han litt skrullete ut.

Bradley/Chelsea skal allerede ha forsøkt å begå selvmord to ganger. Det sies at han ikke har det bra i et fengsel for menn. Men det kan tenkes at Bradley/Chelsea ikke vil få det helt bra utenfor murene heller. Hva om han begår selvmord på frifot?

Republikanerne ser rødt:

Republicans immediately criticized the commutation. “This is just outrageous,” said House Speaker Paul Ryan (R., Wis.). “Chelsea Manning’s treachery put American lives at risk and exposed some of our nation’s most sensitive secrets. President Obama now leaves in place a dangerous precedent that those who compromise our national security won’t be held accountable for their crimes.”

Men Obama har ikke villet benåde Edward Snowden. Det våger han ikke, og ser nok heller ikke på Snowden på samme måte. Men hva er egentlig forskjellen? Forskjellen kan hete Putin, men Manning representerer en rettferdiggjørelse av lekkasjer som ingen stat kan leve med. Heller ikke et demokrati. Det kan ikke være opp til ansatte å bedømme hva som skal være hemmelig eller ikke.

Obama må ha høye tanker om seg selv. Han har redusert straffene for flere enn de 12 siste presidenter til sammen.

Senior administration officials said Mr. Obama has now granted 1,385 commutations to individuals, more than the previous 12 presidents combined.

At Obama viser slik medynk med Manning gir grunn til noen refleksjoner.

In 2010, early in Mr. Obama’s first term, Ms. Manning gave the trove of secret documents to the website WikiLeaks, causing a cascade of public revelations embarrassing to the U.S. government, particularly the State Department, which was led at the time by Hillary Clinton.

Den samme Clinton hadde den gang opprettet sin egen private server som hun lot offisielle dokumenter gå gjennom. Hvorfor? For å unngå Freedom of Information-loven som gjør at NGO’er kan kreve dokumenter offentliggjort etter relativt kort tid. Hvorfor skulle det bety noe når hun likevel ville være out of office? Ikke hvis du har tenkt å bli USAs neste president. Hillary ville eliminere alle risiki, men gjorde det på en så klønete måte at det kommer til å klebe ved hennes navn for ettertiden.

Det var ikke FBI-sjef James Comey som ødela hennes sjanser, det var Hillary selv.

Julian Assange og Wikileaks har også gjort en underlig reise. Ved siden av epostskandalen var det lekkasjene fra Wikileaks som bidro til å undergrave tilliten til Hillary.

Assange skiftet side. For ham var Hillary verre enn Trump. Dette er et spørsmål som liberale medier nekter å forholde seg til. Men de blir nødt for å besvare det, før eller siden. Deres lesere er allerede i ferd med å finne ut av det.

 

http://www.wsj.com/articles/president-obama-commutes-chelsea-mannings-sentence-1484688697

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.