Kommentar

Filmklippet av Assange som føres ut av Ekvadors ambassade er sterkt. Det er en sterkt svekket Assange vi ser. Han har sittet i husarrest i syv år. Strafferammen i USA er fem år for det han er tiltalt for. Theresa May behandler Assange på samme måte som Tommy Robinson. For Mays regjering er ytringsfrihet bare en faktor blant mange. Den kan nedgraderes etter behov. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

Det er mye å holde styr på i saken om Julian Assange. Gammel sympati – stort sett på venstresiden – krysser nyere – nå på høyresiden. Mediene later som de ikke merker forskjellen og overgangen. Typisk nok: De måttet reflektert over egen rolle.

Medier som snakker høyt og fint om ytringsfrihet er ikke lenger forsvarer av den.

Så lenge Assange hang ut USAs militære var han populær. Da han gikk løs på Clinton ble han forhatt.

Assange er derfor en syretest: Si meg hva du mener om Assange og jeg skal si deg hvem du er.

Assange og Snowden

Hvorfor endret Assange kurs? Kunne han ikke holdt seg til amerikanske militære?

Men Assange oppdaget at the bad guys i dagens verden er de som forsøker å fremstå som the good guys.

En av dem heter Barack Obama.

Det gjør vondt for venstresiden og den politiske korrekthet å innrømme at overvåkingsstaten skjer på deres vakt og med deres velsignelse.

Konsensus i toppen

Det er ingen motsetning mellom Republikanske George W. Bush og Demokratiske Barack Obama på dette punkt: Bush fikk vedtatt Patriot-lovene som ga nye og utvidede fullmakter, ikke bare Guantanamo, rendition og black sites, men også overvåking i hittil ukjent omfang.

Men det var under Obama det virkelig tok av, da teknologien ga muligheter som man bare finner beskrevet i science fiction.

Google 20 år

Google er bare 20 år, bare litt eldre enn Document, men vi synes det alltid har vært der. Det er blitt som luften vi puster.

Men Google representerer altså en overvåking av borgerne som aldri før i historien. Det tilbyr hva maktsyke mennesker alltid har drømt om: Total kontroll.

Alt vi gjør registreres, alle bevegelser, all kommunikasjon, sykehistorie, skolegang, slekt, DNA.

Tidligere var overvåking et eget departement for de hemmelige tjenestene. Nå er skillet mellom hemmelige tjenester og store transnasjonale kommersielle selskaper opphevet. De driver med det samme: Kartlegging av borgerne. Noen ser etter en ting, andre etter noe annet. Men begge gjør det på samme måte: Ved metadata.

Metadata

Metadata er elektronisk ekshaust. Den som kan koble seg på ekshausten «vet» og har kontroll.

Den dype staten oppstår når disse mulighetene utnyttes kommersielt og politisk. Menneskene på toppen av pyramiden har samme interesse: Av å kunne utnytte denne makten uhindret. Politikerne har for lengst fraskrevet seg kontrollansvaret. Det er ingen forskjell prinsipielt på Google og verdens mektigste etterretningsorgan: National Security Agency. De driver med det samme – innsamling av data, som kommer i slike enorme mengder at de må struktureres.

Hva ser du etter? Er det smak, eller er det meninger?

«Skadelige» meninger

Det farlige oppstår når menneskene på toppen vender seg mot meninger de ikke liker. Det gjør både Google og Facebook.

Marc Zuckerberg er den som mest åpent forteller at de skal disiplinere nettet. For kort tid siden skrev han en kronikk der han ba politikerne om å kontrollere nettet sterkere. Som Tucker Carlson sa i natt: Zuckerberg bruker ordet «harmfull speech». Han er så narsissistisk at han tror han kan bestemme hva som er hva.

Det sier seg selv at korrupsjonen trives i et slikt drivhus preget av naivitet og kynismen som oppstår når drivkreftene er makt og penger

Ingen lojalitet til nasjonen.

Vi har fått Paradise Papers-avsløringen og her var det mange av Hillarys donorer som hadde offshore-konti. Google, Apple og Facebook har også sine enorme formuer offshore. De er ikke stedbundne, deres lojalitet ligger til selskapet, ikke til USA. Dette er et viktig trekk. Google og Facebook kunne gjerne hatt egne statsråder. De operer som en stat og er langt mektigere enn de fleste.

En broket koalisjon

Assange satt på innsiden og så pyramiden vokse frem. Det samme gjorde Snowden. Begge blir derfor omfattet med sympati av mennesker som ellers er politisk forskjellige. Folk forstår instinktivt at Assange og Snowden viste oss at vi er på vei mot en fremtid der demokratiet er en illusjon.

Det vil være menneskene som sitter på toppen av strukturene, kommersielle, politiske, og sikkerhetspolitiske, som bestemmer og menneskenes mulighet for påvirkning vil være null.

Motstand

Vi befinner oss i et skjæringspunkt, hvor grasrota gjør motstand. Derfor har eliten oppfunnet begrepet «høyrepopulisme» for å lamme og skremme. Bak spøker nazisme og fascisme. Noe ingen vil bli assosiert med.

Likevel vokser motstanden, fordi folk ser hva de ser. De må ivareta sine liv og de ser det blir stadig vanskeligere.

Det alarmerende er at eliten har bestemt seg for å knuse motstanden og de har tusen måter å gjøre det på: EUs internettlov ser ut til å være konstruert for å ta knekken på motstand. Hvis mediene samarbeider, hvis reklamebransjen boikotter nettsteder med uriktige meninger, hvis betalingstjenester nekter deg kundeforhold med henvisning til lover mot hatprat, hvis lovbestemmelser gjør at du kan trekkes for retten, hvis staten velter administrasjonen over på selskaper og borgere, vil oppstartsfirmaer ikke ha en sjanse. Da vil det kun være de store som hersker.

Kupp

Vi er allerede langt inne i en slik utvikling. Assange og Snowden så det på nært hold. Assange så at en politiker som Hillary Clinton er noe av det mest korrupte USA har sett. Hun representerte interesser som ville ødelegge USA.

Snowdens sjef i NSA var Michael Hayden, som også hadde ledet CIA. Da har du samlet ganske mye makt. Men politisk er Hayden en neanderthaler. Han gikk ut av rollen som fagmann og motarbeidet Trump og mistet etterhvert kontrollen. Da Trump skilte barn fra voksne som virket som de ikke var foreldre, for å motvirke misbruk, viste Hayden et bilde på twitter av Auschwitz’ porter. Dette er en av venstresidens tropes: Alle veier på høyresiden fører til Auschwitz.

De ser ikke selv at dette er forskrudd. Andre ser det, men det gjør dem bare forbannet.

Dette syndromet finnes hos en hel politisk klasse som gikk amok da Trump dukket opp. Han har fått folk som John Brennan til å gå fra konseptene.

Neanderthaler

Det handler om at disse mektige menneskene bare er mennesker. Emosjonelt har de ikke utviklet seg. Men teknologien har slått dem med storhetsvanvidd. Det gjør dem farlige.

Hva utgangen blir, aner vi ikke. Men vi kan slå fast at Sigrid Undsets ord gjelder nå og til alle tider: Mennesket forandrer seg ingenlunde.

Disse maktmenneskene er like skrøpelige som mennesker har vært siden tidenes morgen.

Demokratiet er konstruert for å holde menneskets dårlige sider i sjakk. Det krever «balanse». Det vi har sett fremveksten av er en politisk klasse som mener at den vet best. Det mest groteske eksemplet er forsøket på å stjele Brexit.

Nemesis

Disse menneskene mener de har kommet «lenger». Teknologien fyller dem med totalitære lengsler og drømmer, som også er like gamle som mennesket.

Vi er tilbake i Det gamle testamentet og historien om Babels Tårn.

Grekerne hadde begrepene hybris: Menneskene var anvist visse grenser og hvis det forsøkte å overskride disse led det av hybris. Da inntraff nemesis.

Mennesker føler intuitivt når de står overfor noe som er kaldt og umenneskelig.

Derfor er Assange og Snowden blitt symboler på noe som er langt større enn dem selv.

 

Document er blant stemmene som the Deep State ønsker skal forsvinne. Hvis du mener vi gjør et nyttig arbeide, bør du vurdere å støtte oss. En uavhengig stemme må være økonomisk uavhengig.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.