Nytt

Talsmann for State Department, Philipe J Crowley, måtte i helgen ta sin hatt og gå etter å ha vært løsmunnet om Pentagons behandling av Bradley Manning, mannen som ga Wikileaks «tonnevis» av dokumenter.

Crowley har den senere tid jobbet med Wikileaks, og fått ros for måten han har taklet lekkasjen på.

Forrige uke deltok han på et seminar om nye sosiale medier i Boston. Blant journalistene var BBCs Philippa Thomas. Hun skrev om uttalelsen på sin blogg, og utløste et skred som kostet Crowley jobben.

Around twenty of us were sitting around the table listening to his views on social media, the impact of the Twittersphere, the Arab uprisings, and so on, in a vast space-age conference room overlooking the Charles River and the Boston skyline. And then, inevitably, one young man said he wanted to address “the elephant in the room”. What did Crowley think, he asked, about Wikileaks? About the United States, in his words, “torturing a prisoner in a military brig”? Crowley didn’t stop to think. What’s being done to Bradley Manning by my colleagues at the Department of Defense “is ridiculous and counterproductive and stupid.” He paused. “None the less Bradley Manning is in the right place”. And he went on lengthening his answer, explaining why in Washington’s view, “there is sometimes a need for secrets… for diplomatic progress to be made”.

Det er ironisk at en samtale om åpenhet koster en av Obama-administrasjonens fremste talsmenn jobben. Crowley kunne ikke motstå fristelsen til å være «candid», og da han ble spurt om det var on record, ville han være mann nok til å stå for sine meninger.

Hvilket viser at åpenhet har sin pris. Men skulle ikke Crowley ha lært det etter å ha studert Wikileaks?

Official Exits State Dept. After Jabs at Pentagon