Nytt

Edward Snowden forlot søndag Hongkong og tok et fly til Moskva. USA bebreider Hongkong i sterke ordelag for at myndighetene lot Snowden dra.

En talsmann for Ekvadors utenriksdepartement bekrefter at Snowden har søkt om asyl. Han blir da den andre «lekker» eller «varsler» som søker asyl i Ekvador. Julian Assange har allerede fått det, men sitter fast i den ekvadorianske ambassaden i London.

Det var wikileaks-folk som hjalp Snowden å flykte.

Forbindelsen til først Kina, så Russland og endestasjon et venstreorientert regime i Latinamerika vil nok svekke Snowdens standing noe. Man varsler ikke om trusler mot demokratiet for så å søke tilflukt hos regimer som er antidemokratiske. Da tar man heller det som kommer. Hvis Snowden hadde blitt fremstilt for en amerikansk domstol hadde det tvunget rettsvesenet til å ta stilling til hans opplysninger. Heller ikke en domstol opererer i et vakuum.

Å skyte seg inn under asylinstituttet som varsler er  heller ikke opplagt. Han er snarere en «fugitive», en rømling.

Snowden flyktet da Washington siktet ham og begjærte ham utlevert.

USA appellerer nå til Moskva om ikke å la Snowden forlate Russland. Det er tvilsomt om Vladimir Putin vil etterkomme ønsket. Putin befinner seg i en ønskesituasjon sett med egne øyne. USA må be ham om en tjeneste, og han kan benytte anledningen til å ydmyke USA.

 

«We expect the Russian government to look at all options available to expel Mr. Snowden back to the U.S. to face justice for the crimes with which he is charged,» U.S. National Security Council spokeswoman Caitlin Hayden said early Monday.

She cited «intensified cooperation» between Washington and Moscow after the Boston Marathon bombings and «our history of working with Russia on law enforcement matters — including returning numerous high level criminals back to Russia at the request of the Russian government.»

USA bør ikke ha for store forhåpninger. Det er ikke lenge siden president Barack Obama undertegnet Magnitsky-loven som gir amerikanske myndigheter rett til å fryse kontoene og nedlegge innreiseforbud for alle russere som har deltatt i grove menneskerettsbrudd. En 7-8 personer på mellomnivå er omfattet, men det skal også være noen navn på en hemmelig liste.

Russland reagerte kraftig på loven, og gjengjeldte ved å forby amerikanere å adoptere russiske barn.

Putin har ikke glemt nederlaget, og det er nærmest utenkelig at Putin vil utlevere Snowden. Det må i tilfelle være mot en innrømmelse som Putin setter høyt.

 

http://edition.cnn.com/2013/06/24/politics/nsa-leak/