Nytt

En domstol i Lyon sa 17. oktober ja til at en kjent opposisjonell i Kazakhstan, Mukhtar Ablyazov, kunne utleveres til Russland. Det er ikke vanskelig å tenke seg hva som skjer med ham der. Men den franske domstolen hadde ingen motforestillinger, den behandlet begjæringen om utlevering som en formsak.

Russland spiller etter formelle regler og når de følges, gjør Frankrike det samme.

russland.Mukhtar Ablyazov

Det var en fransk aktor, Christian Ponsard, som argumenterte for at Ablyazov skulle utleveres. Frankrike inntok Russlands posisjon. I tillegg var en russisk aktor til stede, Denis Grusov.

Sterke russiske opposisjonelle med Gary Kasparov i spissen hadde tatt turen til Lyon for å avverge utlevering, men de ble ikke hørt. 24 oktober ble Ablyazov utlevert.

Sergei_Magnitsky

Det utrolige er at dommeren som ba om utleveringen står på EU og USAs svarteliste. Han var innblandet i saken om Sergej Magnitskij, som døde i russisk fengsel. Magnitskij forsøkte å finne ut hvem som hadde stjålet 230 millioner dollar tilhørende Russlands største utenlandseide fond, Hermitage Capital. Politiet raided kontorene under falskt påskudd og tok med seg alle dokumenter og fullmakter. Dokumentene ble gitt til russisk mafia, som skaffet seg kontroll over selskapene. De meldte inn at selskapene gikk med underskudd, og kunne få utbetalt 230 millioner dollar i for mye betalt skatt. Hele svindelen impliserte politi, toll, skattevesen og mafia. Magnitskij var på sporet av dem, ble kastet i fengsel og mishandlet til døde. Så alvorlig er saken at den har resultert i en egen amerikansk lov, Magnitskij-loven, som sier at de som står bak grove menneskrettsbrudd i Russland skal inn på en svarteliste. Denne dommeren var det altså franske myndigheter fant å kunne samarbeide med.

Kasparov er opprørt i et intervju med euobserver.com:

When asked by EUobserver why he thinks Lyon bowed to Moscow, Kasparov blamed “ignorance” and “arrogance”.

He said Western mass media and politicians, who still meet with “president” Putin and his top cadre, have created a false image of Russia as “being somehow a normal, democratic country, albeit with a few deviations, but not as bad as, say, North Korea, or even China”.

He noted that the image trickles down to institutions, like judiciaries.

He accused the French judges of “arrogance” because, he said, they prefer to deal with their equals in Russian officialdom instead of civil society.

“Governments prefer to deal with governments. Judges with judges. There’s a general approach that if Russia has signed all the technical documents, ticked all the boxes, then why bother listening to a few individuals who are known to be in the opposition?”.

He described the Ablyazov case as “emblematic”.

Interpol, the international police body which is also based in Lyon, and Europol, its EU equivalent in The Hague, likewise co-operate with Russia on law enforcement.

British, Dutch, French, German and US energy firms and banks do business in Russia where they can.

Fifa, the world football authority, still plans to hold the World Cup there in 2018.

“There is an indifference in the West to Putin’s abuse of power and to Russia’s total degradation of its own courts and legal system … The West is still willing to negotiate compromises and to sacrifice individuals for the sake of bigger deals”, Kasparov said.

 

http://euobserver.com/foreign/126447