Nytt

En bombe drepte 11 franske marineingeniører i Karachi i 2002. Alle trodde det var Al Qaida som sto bak, men noen av de pårørende har vært i tvil: det ble brukt militært sprengstoff. Nå viser nye undersøkelser at det var sikkerhetstjenesten som sto bak. De ville straffe Frankrike for å ha stanset utbetaling av «kommisjoner» i forbindelse med kjøpet av tre franske ubåter.

De 11 ingiørene arbeidet for det statseide franske verftet DNC. En tidligere fransk etterretningsagent forfattet en rapport allerede i 2002 om at det trolig var pakistansk sikkerhetstjeneste som sto bak. Den har fått ligge i skuffen inntil en journalist i Liberation kom på sporet av den i 2008.

Det var nedsatt to uavhengige etterforskningsdommere til å granske saken, og journalisten tipset dem. Dermed begynte ballen å rulle.

Saken har mange sider: «kommisjoner» eller smøring er vanlig i mange land ved store utenlandskontrakter. Saken om ingeniørene viser hvilke konsekvenser det kan få hvis man bryter «samarbeidet». Voldsnivået er høyt i et land der sikkerhetstjenesten dreper ingeniører for å demonstrere misnøye og ta hevn. Statlige organer opptrer som en hvilken som helst mafia eller terrororganisasjon. Da forstår man at en slik stat like gjerne kan se seg tjent med å kontrollere terrororganisasjoner, slik tilfellet har vært med Pakistan. The sky is the limit – i en litt uvanlig sammenheng.

Men saken har flere sider: I Frankrike var det inntil 2000 lov å betale smøring. Man kunne til og med trekke dem fra på skatten! Da Frankrike solgte fregatter til Taiwan ble det betalt 20 prosent i kommisjon. Det sier selv at det er snakk om enorme beløp som utløser en tilsvarende stor grådighet.

Saken har enda en dimensjon: etterforskningsdommerne har fått tips om at noe av kommisjonspengene ble kanalisert tilbake til Frankrike, nærmere bestemt til valgkampkassen til Edourad Balladur, som utfordret Jacques Chirac i presidentvalget. Valgkampgeneral for Balladur var Nicolas Sarkozy. Saken har dermed med ett blitt høyeksplosiv! En slik overføring tilbake til Frankrike var nemlig høyst ulovlig, også den gang.

Foreløpig har det ikke lykkes å få bekreftet overføringen. Stabsjef for Chirac, Dominiqe de Villepin, sier det var rykter, men at han ikke vet noe bestemt. Villepin forsøkte å ødelegge Sarkozys kandidatur ved siste valg med opplysninger om hemmelige konti i utlandet. Det lyktes ikke.

Magalie Drouet, the daughter of one of the victims, had long doubted the thesis about al-Qaeda, not least because the explosive used in the bomb was of military grade. She felt a strong sense of relief when told of the new lead.

The investigating judges told her and the other families that they suspected the bombings were an act of revenge by elements within the Pakistani security forces for the termination of secret commissions.

These were being paid by the then state-owned shipbuilder DCN to intermediaries in a 1994 deal negotiated by the government in Paris to sell three French submarines to Pakistan.

«As the judges told us: it is logical – cruelly logical,» said Ms Drouet.

Olivier Morice, the families’ lawyer, said the judges changed tack after seeing an internal DCN report, written by a former secret service agent in 2002, attributing the attack to the non-payment of commissions.

The report – instigated by the company because it doubted the authorities’ ability to get to the bottom of the case – lay secret until last year, when a reporter from the newspaper Libération brought it to the judges’ attention.

Sarkozy er blitt konfrontert med påstandene, og avviser dem som fri fantasi. Det provoserer de etterlatte.

No firm evidence has yet come to light of illegal payments. As budget minister at the time, Mr Sarkozy would have known of the commissions because of the tax implications. But when asked about it, he described the investigators’ new lead as «grotesque» and «ridiculous».

«Who would believe such a fantasy?» he said.

Undersøkelsesdommerne arbeider med saken, og kan rekvirere dokumenter, men det er ikke uproblematisk: dommerne kan bare få utlevert dokumenter de vet eksisterer. I tillegg kommer nye lover som begrenser deres handlingsrom: parlamentet vedtok nylig en lov som sier at ikke bare dokumenter, men også fysiske steder kan hemmelighetsstemples!

Som om ikke det er nok: Sarkozy vil oppheve ordningen med uavhengige etterforskningsdommere og legge dem inn under regjeringen. Etterforskningsdommere som Eva Joly har hatt en enestående frihet til å gå makten etter i sømmene. Det spørs om de vil være like modige hvis de blir inkorporert i regjeringsstrukturen.

The French parliament recently passed a law extending the notion of «secret défense» (or confidentiality) to places and not just documents – limiting judges’ freedom to investigate corruption cases.

Meanwhile, Mr Sarkozy is determined to abolish the post of independent investigating judge, and to replace the post with a government- appointed public prosecutor.

Bomb inquiry threatens to embroil Sarkozy