Edward Snowden (39) søkte om å bli russisk statsborger i 2020 og mandag ble søknaden innvilget av Vladimir Putin i et dekret som også gjaldt andre utlendinger. Snowden havnet i Moskva fordi USA blokkerte hans rute til Latinamerika.

Snowden hadde tenkt å reise til Ekvador, men State Department la press på landene som gjorde at de ikke turde. I stedet ble det Moskva der Snowden levde i limbo i transittsonen i 40 dager før russiske myndigheter slapp ham inn.

Snowdens navn vil for alltid være knyttet til avsløringen av hvordan USA under Obama utviklet et overvåkingsapparat som ser alt og loggfører alt til evig tid. Han så det som et forræderi mot den amerikanske grunnloven og ville at amerikanerne skulle få vite at de lever under konstant overvåking, fra de er født og til de dør.

I selvbiografien Permanent Record beskriver Snowden hva som i 2013 fikk ham til å avsløre overvåkingsapparatet og hvordan han gjorde det. Nyheten slo ned som en bombe og rystet Nationl Security Agency. Skaden var skjedd. Snowdens avsløringer forandret omverdenens syn på USA.

At han skulle ende opp i Putins Russland var en stor ironi.

Snowdens store kjærlighet, Lindsay, deler tilværelsen med ham i eksil. Snowden håper og tror at de en dag kan vende hjem.

In 2020, after he received permanent residency in Russia, Mr. Snowden wrote on Twitter that he and his wife would “remain Americans, raising our son with all the values of the America we love — including the freedom to speak his mind.”

He added, “And I look forward to the day I can return to the States, so the whole family can be reunited.”

Da Trump rett før han gikk av, skulle benåde mennesker, var Julian Assange og Snowden to aktuelle navn. Trump har aldri forklart hvorfor han ikke fulgte opp. Assange og Snowden var på samme side som ham i kampen mot Den dype staten.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.