Julian Assange og Edward Snowden. Foto: Frank Augstein og Armando Franca / AP / NTB.

I påvente av andre episode i «The Twitter Files», som Elon Musk har kunngjort blir utsatt i en dag, spør Twitter-eieren publikum i en menings­måling om Julian Assange og Edward Snowden bør benådes.

Etter 1,8 millioner avlagte stemmer og 16 timer igjen av meningsmålingen er det 79,7 prosent som svarer «ja» på spørsmålet, mens 20,3 prosent svarer «nei».

Julian Assange, som siden april 2019 har sittet i høysikkerhets­fengslet Belmarsh i London, risikerer 175 års fengsel for spionasje i USA for å ha offentlig­gjort store mengder med hemmelig­stemplet materiale om USAs krigføring i Irak og Afghanistan i 2010.

Storbritannias regjering har besluttet at Assange kan utleveres til USA, men beslutningen er påklaget til det britiske retts­systemet.

Edward Snowden på sin side lekket i 2013 hemmelig­stempet informasjon fra amerikanske National Security Agency (NSA) om det globale overvåknings­programmet Five Eyes, som foruten USA involverer Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Det viste seg at dette overvåknings­programmet samarbeidet med både regjeringer og tele­kommunikasjons­selskaper i Europa.

Også Snowden risikerer straffe­forfølelse og fengsel i USA, om enn ikke av samme varighet som Assange. Risikoen for Snowden er mindre enn for Assange, all den tid førstnevnte befinner seg i Russland, der han er naturalisert statsborger – og fikk pass for to dager siden.

Mange tilhengere av Donald Trump mener det var en unnlatelses­synd av den forrige amerikanske presidenten ikke å benåde Assange og Snowden, ikke minst i lys av hvordan det amerikanske sikkerhets­apparatet er blitt brukt politisk innenlands – noe som ikke var en like brennbar problem­stilling for ti år siden.

Twitter-meningsmålingen tyder på at den oppfatningen er utbredt også utenfor Trump-tilhengeres rekker.

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.