Julian Assange og Edward Snowden var varslere under Obamas vakt. I dag glemmes de av mediene, fordi de har havnet på parti med Trump. Hvem er da ytringsfrihetens voktere? Se Dagsorden!

Mandag kveld og tirsdag morgen feiret de store, og de i noen grad fortsatt «toneangivende», mediene at det amerikanske General Services Administration (GSA) hadde gitt Demokratenes Joe Biden grønt lys til å forberede sin (eventuelle) innsettelse som president.

Tirsdag ettermiddag kom President Trump med sin egen kommentar på Twitter:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1331247567041081345?s=20

Trump har i årevis beskyldt mediene, sumpmediene, for å drive med «fake news». I takt med synkende seertall for de etablerte kanalene, og på tross av Googles enorme kampanje mot Trump og for Biden,  virker det som om amerikanske velgere har langt større tillit til Trump enn til mediene.

I Dagsorden kommenterer Hans Rustad og Geir Furuseth medienes unnfallenhet, blant annet ved å vise til en unnseelig liten notis gjengitt av NTB mandag:

Når det gjelder koronasituasjonen, sier ni av ti spurte i undersøkelsen, som er utført av Kantar, at de har tillit til helsepersonell og forskere når disse gruppene uttaler seg. Snaut halvparten har tillit til politikere. Men bare 28 prosent har tillit til journalister. (NTB)

Men mediene virker ikke å ta den nye virkeligheten innover seg. De fortsetter ufortrødent med å pusse glansbildet av President Obama, og hans marionette av en en tidligere visepresident, 78 år gamle Joe Biden. Samtidig vegrer de seg for å skrive om Julian Assange og Edward Snowden, to personer som på hvert sitt vis har bidratt til å kaste et lys på de mørke sidene ved overvåkningssamfunnet som forlengst har trengt inn i den ytterste avkrok av verden. Nå spekuleres det i at President Trump kanskje vil benåde disse to. Dette klarer ikke mediene å ta inn over seg, så derfor vil du neppe finne noe i noen andre norske medier om hvordan det, eller om hvordan Biden og Obama stilte seg i saken om disse varslerne.

«Every time one of these governments got close to opening their doors, the phone would ring in their foreign ministries and on the other end of the line would be a very senior American official,» Edward Snowden told MSNBC in 2019 about the fate of his applications for asylum in multiple countries. «It was one of two people. Then-Secretary of State John Kerry or then-Vice President Joe Biden.» (Reason)

Før du klikker deg inn på dagens varierte sending vil vi at du tar deg tid til å lese hele Christian Skaugs artikkel om det digitale mørket som siger inn over oss, nesten umerkelig:

Gjennom en lang rekke av verdens større og mindre dramaer, fra den amerikanske presidentvalgkampen via offentlig meningspoliti til de økende vanskelighetene med å bruke kontanter som betalingsmiddel, går det en rød tråd, nemlig en simultan konsentrasjon av teknologisk, finansiell og ideologisk makt på kolossal internasjonal skala som bør vekke uro. (Mens verden lar seg distrahere, pågår en stille totalitær revolusjon)

Vi gir oss ikke ut for å vite alt, men i Dagsorden gjør vi vårt for at du som seer, leser og lytter ikke så lett skal la deg distrahere av medier som utgir seg for noe annet enn det de er. Les også En kamp for demokratiets overlevelse, før eller etter Dagsorden (kl 20:00).


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.