Matt Taibbi heter en amerikansk journalist som skriver på det frie nettstedet substack.com. Taibbi har en spennende bakgrunn som student i Moskva og basketballspiller på landslaget til Kazakhstan. Han er en fremstående representant for en ny type uavhengige journalister i USA som skriver på medier hvor de er helt frie.

For en tid tilbake skrev han en artikkel om hvordan amerikanske medier begynner å minne ham om Sovjetunionen. Når det kommer fra en som bodde i Russland og samler på sovjetiske aviser, har argumentet større tyngde.

Taibbi gir et eksempel på hvordan Amerika ikke lenger er Amerika i en artikkel fra 25. mai: This Week in Neo-Soviet News…
In which a leading American paper quietly excises an inconvenient historical detail.

Historien er enkel og bare det at Washington Post våger å utelate fakta som er bare noen år gamle, sier noe.

Saken gjelder kapringen av flyet med den hviterussiske dissidenten Roman Protasevich, som ble tvunget til å lande i Minsk. EU og USA hadde ikke ord for hvor opprørte de var og hviterussiske fly får ikke lenger fly over EU-territorium. Nå har også russiske fly problemer.

Aleksandr Lukasjenko er en usympatisk strongman som ikke påkaller sympati. Men det hele virket noe opphausset. Just a feeling.

Nå forteller Taibbi hvorfor vi hadde denne intuitive følelsen.

Medier og politikere sa kapringen var uten sidestykke. Unprecedented. Derfor måtte reaksjonen være hard.

Men hendelsen var ikke uten fortilfelle. I 2013 tvang Østerrike et fly med Bolivias president Evo Morales til å lande. De var ute etter Edward Snowden som var på flukt for amerikanske myndigheter. Snowden var ikke om bord, ellers ville han trolig fristet samme skjebne som Julian Assange som råtner i Belmarsh-fengslet i Storbritannia.

Julians far og bror var i natt gjest hos Tucker Carlson. De kunne fortelle at Assange sitter i et høysikkerhetsfengsel. Han har ikke hatt besøk siden oktober. Han var allerede sterkt medtatt da han ble hentet ut av Ekvadors ambassade Flere kjente personer har gått i forbønn for ham, bl.a. Pamela Anderson og Roger Waters.

Det var snakk om at Trump ville benåde ham, men Trump ble truet til å la være.

Det passer ikke i det venstreorienterte narrativet at det er Biden som ønsker å knuse Assange. Trump ble forfulgt av Den dype staten. Han står på samme side som Assange, og Snowden.

Det er en stor ironi i at landet Snowden fant trygghet i var Putins Russland. Under toppmøtet onsdag ble det snakket om «fangeutveksling». Ønsker USA å få Snowden utlevert? De vet at Assange kommer til å dø i fengsel. Til evig skam for Boris Johnson.

Utenriksminister Sergej Lavrov minnet om historien med Evo Morales-fly da han kommenterte tvangslandingen av Ryan Air-flyet. Men vestlige medier ville ikke nevne det.

Talskvinne for russisk UD minnet om at tvangslandingen ikke var uten sidestykke. Men Washington Post unnlot å nevne det konkrete tilfellet med Evo Morales i 2013.

Men Washington Post ville ikke nevne hvilke andre paralleller Zakharova viste til. Da ville det bli vanskelig å opprettholde forestillingen om at hendelsen var enestående. Man ofrer sannheten for å «vinne».

Vi har havnet i en situasjon der vestlige medier minner om sovjetiske: De er maktens megafoner og lyver og utelater med glatt ansikt.

Ikke bare det. Løgnen har også håndfaste ofre: Snowden og Julian Assanges skjebner forteller om et Vesten som ikke lenger er Vesten.