Googles kunstig-intelligens-generator Gemini har vakt oppsikt med bilder av svarte vikinger, asiatiske nazister i tyske uniformer, svarte «founding fathers» og andre historiske nyvinninger. Noen ba Gemini om bilder av amerikanske senatorer på 1800-tallet. Enkelte av dem viste seg å være svarte kvinner. Det var også en indianer i fullt westernutstyr.

Det er tydelig at mennene og kvinnene bak den nye søkemotoren er sykelig besatt av rase – så mye at de er villig til å forvrenge historien i en slik grad at det som nå går over til historien, blir rene løgner og dikt.

Det hele minner om George Orwells «Nineteen Eighty-Four», hvor partiet har en avdeling som er opptatt med å omskrive ikke bare historiske fremstillinger, men også kildene som fremstillingene bygger på. Hver gang monopolpartiet endrer kurs, må historien omskrives for å passe til den nye fortellingen. Den som kontrollerer nåtiden, kontrollerer også fortiden, og den som kontrollerer fortiden, kontrollerer fremtiden.

Orwell var selvsagt inspirert av Stalins Sovjetunionen, hvor tidligere fremtredende skikkelser som hadde falt i unåde, plutselig forsvant sporløst. Et spesielt latterlig eksempel på historisk manipulasjon var skjebnen til Stalins politisjef Lavrentij Berija, som ble arrestert og henrettet i 1953, etter diktatorens død. Denne begivenheten gjorde det nødvendig å fjerne artikkelen om Berija i et større leksikon, og folk ble derfor bedt om å lime inn en artikkel om Beringstredet, hvis lengde passet nøyaktig til plassen som ble opptatt av oppføringen om Berija.

Samme fenomen i forekommer dag. En galskap har rammet Amerikas demokrater, media, universiteter og it-selskaper. Alt skal nå ses ift. rase og kjønn, og av sistnevnte fins det som kjent et stort antall.

Journalisten Matt Taibbi, som hjalp til med å avsløre hvordan tidligere Twitter (nå kjent som X) løp ærendet til demokratisk-kontrollerte regjeringsinstitusjoner, fikk en overraskelse da han spurte Gemini hva som kunne avsløres om ham selv.

Resultatet, som han har beskrevet i dagens artikkel på Racket (paywall), er høyst oppsiktsvekkende. Gemini kan fortelle om, og til og med sitere fra, artikler som Taibbi aldri skrev, og referere uttalelser han aldri er kommet med.

Taibbi siterer fremtredende observatører som berømmer Gemini som en kilde til historisk kunnskap for skolebarn og journalister. Konsekvensen blir selvsagt at det ikke lenger finnes noe som kan kalles historisk forskning eller formidling i den forstand vi har kjent dette fra den vestlige verden fram til i dag.

Fra nå av er historie noe som er generert av algoritmer, skapt av mennesker med et visst ideologisk – les ytre venstre og nihilistisk – program. Vi vil dermed leve i en verden hvor selve sannhetsbegrepet er avskaffet, og hvor en rasjonell diskusjon – og dermed et demokrati – ikke lenger er mulig.

Alt som gjenstår, er rå undertrykkelse og en altoppslukende dumhet.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.