Norske medier er komfortable med å formidle løgner og halvsannheter. NRK og Hilde Restads kommentar er et fint bilde på hvor ytterfløyen av de liberale medier er i dag.

Ja da! Donald Trump sa at det var «veldig fine mennesker på begge sider»: Men i neste åndedrag fordømte han «nynazister og hvite nasjonalister.» Vi må ikke underslå dét! skrev James S. Robbins i en kommentar i Newsweek i 2019.

Tidligere visepresident Joe Biden hadde nettopp kunngjort at han stiller som presidentkandidat, og Donald Trumps «veldig fine mennesker på begge sider»-kommentarer i kjølvannet av Charlottesville-demonstrasjonen hadde overbevist ham om at han kunne redde nasjonens sjel ved å kjempe mellom dem som sprer hat og dem som har mot til å stå imot det.

Tatt ut av kontekst ser «fine mennesker»-sitatet urovekkende ut, skrev Robbins; men Trumps kritikere forteller aldri hele sannheten. Uttalelsen kom fra en pressekonferanse 15. august 2017, der presidenten var engasjert i en livlig diskusjon med journalister om de bredere implikasjonene av hendelsen i Charlottesville.

Trump-kritikere som aldri forteller hele sannheten, finner vi dessverre også på norsk jord, og i nesten seks år nå har norske medier jobbet overtid for å slutte seg til en heksejakt mot en amerikansk president verden aldri har sett maken til.

Som alle verdensledere fortjener han kritikk, men den kollektive personforfølgelsen mot ham og hans familie har vært – og er fortsatt – skitten, uredelig og ikke minst fylt av løgn og halvsannheter om mannen som ønsket å gjøre America Great Again.

Alle hans prestasjoner de fire årene han var president er aldri omtalt – bortsett fra selvfølgelig her på Document – og nå har vi en president glorifisert av pressen, mens alt han har prestert, på skremmende kort tid er å ha gjort America worse than ever.

Fra Trump-venn til en som hyller Hitler

– Det republikanske partiet har lenge trykket den svarte rapperen til sitt bryst, skriver NRK-journalist Heidi Taksdal Skjeseth i artikkelen Fra Trump-venn til hyller av Hitler:

– West ga sin støtte til tidligere president Donald Trump allerede i 2016 og besøkte Trump i Det hvite hus i 2018, ikledd en rød Trump-cap. Den gang omtalte Trump artisten som en «god mann» som han hadde «kjent lenge».

Her insinuerer journalisten at da Kanye West besøkte Det hvite hus i 2018, var han allerede en kjent antisemitt og at Trump dermed støttet hans tankegods. Sannheten er at rapperens tirader mot jødene startet i høst – og han har aldri vært kjent som en mann med høyreekstreme tanker.

At Skjeseth må nevne at West var ikledd en rød Trump-cap, som om dette var Crime of the Century, viser den alvorlige graden av Trump Derangement Syndrom som eksisterer blant journalister i norske medier.

Helt til slutt i artikkelen får vi vite at Kanye West tidligere har vært åpen om at han har hatt psykiske problemer. – Ekskona Kim Kardashian har blant annet skrevet på Twitter at han er bipolar.

Ingen unnskyldning, sier forståsegpåere, men vi vet godt hvordan venstrevridde medier toner ned blodige drap og angrep på uskyldige og forteller oss at drapsmannen ikke «har det så godt» og var gal i gjerningsøyeblikket. Kanye West, svart amerikaner og konservativ Trump-alliert – gone off the deep end – er nå fritt vilt.

Hilde Restad: Republikanerne normaliserer det ekstreme

Hilde Restad ved Oslo Nye Høyskole sier at ytterfløyen av Det republikanske partiet er komfortable med høyreekstreme stemmer. De normaliserer det ekstreme:

Thanksgiving-middagen som Trump hadde på Mar-a-Lago med Ye og høyreekstreme Nick Fuentes, er et fint tablå på hvor ytterfløyen av Det republikanske partiet er i dag.

Middagen var ikke på den amerikanske høsttakkefest-dagen, men dét er en ubetydelig feil. Det er derimot ikke Restads neste kommentar, hvor hun siterer Trumps Charlottesville-uttalelse – men utelater at han i neste åndedrag fordømte «nynazister og hvite nasjonalister.»:

– Tidligere president Donald Trump har også tidligere kommet med en rekke rasistiske utsagn og støtte til høyreekstreme.

– Da nazister som demonstrerte i byen Charlottesville i 2017 ble møtt av motdemonstranter, uttalte Trump at det var «veldig fine mennesker på begge sider» i konflikten. En demonstrant ble drept da en nynazist kjørte inn i den antirastiske folkemengden.

Jeg snakker ikke om nynazistene og hvite nasjonalister …

Følgende ord har aldri vært på trykk i norske medier:

Du hadde noen forferdelige mennesker i den gruppen, men du hadde også folk som var veldig fine mennesker, på begge sider … Jeg så de samme bildene som dere. Du hadde folk i den gruppen som var der for å protestere mot å ta ned det som for dem er en veldig, veldig viktig statue og omdøpe en park fra Robert E. Lee til et annet navn …

Så vet du hva, det er greit. De endrer historien. De endrer kultur, og du hadde folk – og jeg snakker ikke om nynazistene og de hvite nasjonalistene, fordi de burde totalt fordømmes – men du hadde mange andre i den gruppen som ikke var nynazister og hvite nasjonalister.

Okay? Pressen har behandlet dem absolutt urettferdig. Nå, i den andre gruppen også, hadde du noen fine folk. Men du hadde også bråkmakere, og du ser dem komme med de svarte antrekkene og med hjelmer og balltrær …

Den andre gruppen Trump snakker om, er Antifa.

Upartiske Factcheck.org har faktasjekket Trumps kommentar – så vel som mange andre – og i tillegg skriver faktasjekkerne at Trump har fordømt nazister ved flere anledninger. En annen Trump-kommentar etter Charlottesville er aldri publisert i de uredelige mediene:

– Rasisme er ondskap. Og de som forårsaker vold i dets navn, er kriminelle og kjeltringer, inkludert KKK, nynazister, hvite overherredømme-grupper og andre hatgrupper som er avskyelige og imot alt vi holder kjært som amerikanere.

Heller ikke presidentens kommentar etter at 12 mennesker ble drept på Walmart i El Paso, hvor han ba hele nasjonen om å fordømme rasisme, hvit makt og bigotteri – skumle ideologier som må beseires og som ikke har noen plass i Amerika. Trump beordret også FBI til å identifisere alle ytterligere ressurser de trenger for å etterforske hatkriminalitet og innenlands terrorisme.

CNN: Alle Trump-velgerne hadde hvit makt til felles

Venstrevridde mediers falske Charlottesville-historie ble raskt et verktøy for å fordømme presidenten og fyre opp rundt raseskillene i USA, skrev Robbins. Det samme verktøyet blir flittig brukt av norske journalister.

CNN hevdet at Charlottesville-tragedien «ikke kunne ha skjedd uten den stilltiende aksepten fra millioner av vanlige, lovlydige amerikanere som bidro til å skape et raseeksplosivt klima, og at alle Trump-velgerne hadde hvit makt til felles.

Men det var de vanlige, lovlydige amerikanerne som var de «veldig fine menneskene» Trump snakket om, skrev Robbins. De var de som ønsket å ha en begrunnet debatt om spørsmålet om å fjerne konfødererte og andre monumenter, i stedet for å utøve vold i gatene.

En meningsmåling gjort i kjølvannet av Charlottesville-hendelsen viste at et flertall av amerikanerne støttet Trumps holdning om at historiske monumenter burde få stå i fred. På spørsmålet «bør konfødererte statuer forbli som et historisk symbol eller fjernes fordi de er støtende for noen mennesker?», svarte 62 % at de bør forbli, og Robbins fant det overraskende at 44 % av Demokratene var enige. Enda mer overraskende var det at et flertall på 44 % av afroamerikanere gikk inn for å beholde statuene.

Journalistene er for bitre til å sjekke fakta

Men den falske «veldig fine nazistene»-fortellingen var uimotståelig for liberale og media, og har forblitt slik. Det blir nå erklært som sannhet av dem som er for late, for bitre eller har for mange vrangforestillinger til å sjekke fakta, skrev Robbins:

– Ropet om at Trump er en nazist kan ikke støttes fordi han har aldri møtt slik kritikk før han stilte som presidentkandidat, og det er ingenting i bakgrunnen hans som gir det vekt.

Tenk tilbake. Alt vi husker fra norske mediers omtale av Trump før han ble president, var hans patetiske – men komiske – hentesveis, og hans forhold til vakre Celina Midelfart.

Etter at han annonserte at han ville stille som presidentkandidat, begynte media i USA å lage sin egen historie, og norske medier fulgte blindt etter. Over natten ble han rasist, nazist, antisemitt og storkriminell.

Sionistiske organisasjoner i Amerika støtter Trump

Trumps datter, svigersønn og barnebarn er ortodokse jøder, og det ortodokse jødiske samfunnet er en av Trumps sterkeste supportere. Under en høring i Huset om «Hatkriminalitet og hvit nasjonalisme» bemerket presidenten for den sionistiske organisasjonen i Amerika, Morton Klein, at media fullstendig har forvrengt sannheten om Charlottesville.

Joe Biden, derimot, har et Anita Hill-problem, en kontroversiell strafferettssak fra 1994 som skadet det svarte samfunnet og støttet segregering i skolene. Demokratene burde sette søkelys på å motvirke den økende bølgen av antisemittisme i sine egne rekker i stedet for å gjenta det falske og ærekrenkende Charlottesville-narrativet, avslutter Robbins.

Det burde også norske medier, som er komfortable med å formidle løgner og halvsannheter. NRK og Hilde Restads kommentar er et fint bilde på hvor ytterfløyen av de liberale mediene er i dag.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli Mesteren og Margarita.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.